7626 Pécs, Mohácsi út. 16
+36 (72) 482 017
+36 (72) 482 017
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

A kajszibarack aszalása

A kajszibarack aszalása Az aszaláshoz érett, hibátlan barackot válasszunk. A kimagozott barackokat vegyük ketté (vagy ha nagyobb méretű a barack, akkor negyedeljük) és kicsit fordítsuk ki, úgy hogy a belseje nézzen a tálcán felfele. Helyezzük a kimagozott, kissé kifordított gyümölcsöket szellősen az aszaló tálcákra. Válasszuk ki a gyümölcs-aszalási hőfokot. Kb. egy éjszaka elég az aszaláshoz, de ez a gyümölcs nedvességtartalmától függ, mely eltérő egyes sárgabarack-fajtáknál.Szedjük ki a jól megaszalódott gyümölcsöket egy tálba. Hagyjuk kihülni. Utána helyezzük jól záródó edénybe, üvegbe, vagy hegesztett fóliába a mélyhűtőnkbe. Ha üvegben, dobozban, edényben tároljuk, ügyeljünk arra, hogy száraz, sötét hűvös helyen tároljuk. Nem árt 2 hetente-havonta megnézni, nem penészesedik az aszalvány. Ha találunk kissé penészes szemet, dobjuk ki. Valószinüleg nem volt ép a gyümölcs aszalás előtt. 

Mire jó az aszalt kajszibarack? Ehetjük csemegeként, készíthetünk magvakkal, egyéb aszalványokkal vegyesen vendégváró csemege-kosarat belőle. Ágyazhatunk vele pálinkát (lásd Ágyazott pálinkák). Tehetjük kisebb darabokra vágva desszertekbe, süteményekbe, fagylalkelyhek tetejébe. Finom, ízletes aszalvány!

2013-06-26 20:48