7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

A kiwi aszalása

A kiwi aszalása

A kiwiről

Kellemes ízű, kissé savanykás, sok apró magú gyümölcs. Bársonyos héját nem tanácsos elfogyasztani. Magas a vitamin- és szervessó tartalma. Élénkítő, frissítő gyümölcs. Ausztráliából származott át Európába, a mi éghajlati viszonyaink alatt is termeszthető, meghonosítható. A téli vitamin- és szervessó-igényeket az alma és a citrom mellett igen jól fedezi a naponta elfogyasztott egy szem kiwi. Gazdag C vitaminban és K vitaminban.

Mivel nem olcsó gyümölcs, ezért célszerű akkor vásárolni többet belőle és akkor aszalni, amikor leárazzák. Az aszalt kiwi nagyon ízletes, roppant kellemes savankás nassolnivaló lenne, de nem túl olcsó mulatság. Ezért az aszalt kiwit célszerű inkább desszertek díszítésére, gyümölcskenyerek ízesítésére felhasználni.

Nagyon jól mutat a tejszinhab tetején, és feldob kellemes savanykás ízével bármilyen fagylalt kelyhet – és nyáron izgalmas dolog a kiwi, hiszen többnyire télen jutunk hozzá.

Érdemes 1-2 kilónyi gyümölcsöt leaszalnunk és eltennünk tavaszra, nyárra.

A kiwi aszalása

Hámozzuk meg a gyümölcsöt, vágjuk vékony karikára. A kiwi körszeleteket terítsük szét az aszalótálcán. Ügyeljünk arra, szellősen rakjuk a szeleteket a tálcákra, ne tolódjanak a tálcán egymásra. Így lesz egyenletes az aszalás.

 

Az Ezidri Snackmaker FD500 modell esetén válasszuk ki a második fokozatot, a gyümölcs/zöldség aszalást/szárítást. Az Ezidri Ultra 1000 FD1000-es modell esetében állítsuk az aszaló gombját 550C fokra.

 

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási idő, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér az aszalt mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs az aszalványban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a gyümölcs, még könnyen hajlik, de nyomásra érzékelhetően nem maradt benne víz, már kész is az aszalványunk.

Fogyasszuk egészséggel!

2012-03-03 17:29