7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

A kucsmagomba szárítása

Gombahatározó: www.gomba.extra7.hu

A kucsmagomba egy nagyon ízletes, fűszeres ízű, illatú tavaszi gomba.

Mivel könnyen romlik, ügylejünk arra, hogy alaposan kiszárítsuk, teljesen kopogósra, aztán egy jól lezárt zacskóban a mélyhűtőben tároljuk!

 

A szárításhoz mossuk meg alaposan, vágjuk karikára, vagy akár hosszában szeletekre. Terítsük rá a tálcákra és a Snackmaker esetében szárítsuk a zöldség fokozaton, az ULTRA 1000-es modell esetében pedig 40 Celsius fokon.

Addig szárítsuk, amíg teljesen ki nem szárad, inkább kicsit szárítsuk túl, nehogy víz maradjon a belsejében.

 

Ha magunk szedjük a gombát, vizsgáltassuk be szakértővel. Minden vásárcsarnokban van egy gombaszakértő, aki ingyen megvizsgálja a szedett gombát. Ha aznap nem tudjuk bevizsgáltatni, másnap feltétlenül tegyük meg! Addig is a hűtőben tároljuk a szedett gombát.

Ha piacon vesszük, lehetőleg mihamarabb kezdjük el a szárítását!

Ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kucsmagomba)

Népies neve: illatos kucsmagomba.

Jellemzése [

Süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges. Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, fűszeres illatú gomba.

Előfordulási helyei

Egész Európában elterjedt fajta, Magyarországon az erdőkben, erdőszéleken, füves területeken, de kertekben és főleg trágyadombokon nő.

Felhasználása

Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják.

Fontos! Túlérzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhat!

 

A mérgező papsapkagomba

Vigyázni kell arra is, hogy ne tévesszük össze a mérgező fodros papsapkagombával (Helvella crispa), amelynek süvege kevésbé kúpos és nem is szabályos alakú, szélein hullámos szine sárgásfehér, és magassága is kisebb, 10 cm-nél magasabbra ritkán nő meg.

Még a kucsmagombáról

Forrás: http://www.gourmandnet.hu/konyha/site.php?tpl=product&id=309

 

Hazánkban egyik fajtája sem túl gyakori, némelyiket csak a Duna-Tisza közén találhatjuk meg. A kucsmagomba elnevezés kb. 150 éves. Már XVI. századi erdélyi szakácskönyvekben is fellelhetők a kucsmagombával készülő receptek.

Termőhely

Jellegzetesen tavaszi gomba, füves helyeken, mezőn, kertekben, ritkás erdőkben, néhány fajtája fenyvesekben, hegyvidéken és homokon talajon terem.

Érdekesség

Erdélyben a kucsmagombát harapégésgombának is hívják, az élőhelye miatt. A szakirodalom is tud róla, hogy bizonyos kucsmagombák valóban kedvelik a valamikor felégetett, hamvas termőhelyeket.

Jellemzés

A gomba két részből, tönkből és annak csúcsán kucsma vagy süvegszerű kiszélesedésből áll. Felülete gödrös, ráncos, tekervényes. Belseje rendszerint üres vagy rekeszes. Húsa puha, törékeny. Rendszerint egyesével termőek, de előfordulnak tömegesen is.

Fajtái

A kucsmagombák közül a legtöbb ehető: ízletes kucsmagomba, a fattyú, a hegyes és a sötét kucsmagomba, a cseh- és simasüvegű kucsmagomba. A mérgezőek közül ismertebbek a redős és vörösbarna, a homoki, az óriás és a csúcsos kucsmagomba.

Energitartalom

27 kcal, 113 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Magyarországon ugyan csak néhány vidéken gyakori, mégis a legkedveltebbek az ízletes és a fattyú kucsmagomba.

Eltarthatóság, tárolás

A kucsmagombák legtöbb fajtája igen könnyen romlik, még szárított állapotban is. Ha előbb megfőzzük, hűtőben néhány napig eláll.

Előkészítés

A legtöbb gombához hasonlóan, a kucsmagombáknál is tanácsos inkább a fiatal példányokat felhasználni. Ugyan nem mérgezőek, nem árt itt sem az óvatosság. A cseh kucsmagombánál pl. ha idősebb példányhoz sikerül hozzájutnunk, forrázás nélkül semmiképp ne használjuk! A kucsmagombákat ne fogyasszuk nyersen, mert allergiát okozhatnak!

Elkészítés, felhasználás

A kucsmagombák legtöbb fajtája igen ízletes, így a legkülönbözőbb ételek elkészítéséhez használhatjuk. Igen jó levesekbe, rizses gombának, hússal töltve, szalonnával sütve. Mindezek mellett kitűnő ételek készíthetőek a szárítmányából is.

 

C vitamint és vasat tartalmaz nagyobb mennyiségben.

2010-04-18 21:51