7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

A pitypang szárítása

Áprilisban már aranysárgán virít a tavaszi pitypang, más nevén: gyermekláncfű.

 

Leveleit, virágait és gyökerét gyűjthetjük. A gyógynövény legértékesebb része a levele és gyökere, amelyet azonban nehézkesebb kiszedni a földből. Ha a gyökerét gyűjtjük, alaposan mossuk meg, és úgy szárítsuk ki, csontszárazra.

 

A tavaszi pitypang szinte mindenhol virágzik: megterem gyümölcsösökben, réteken, erdőszélen, szinte bárhol.

 

Száríthatjuk csak a begyűjtött leveleket, tálcán szétterítve, szellősen, de száríthatjuk a virágfejeket is egyidejűleg, a virágokat fejjel lefele fordítva célszerű a tálcára rakni.

Az ULTRA 1000-es és a VEGA aszalógépen állítsuk be a hőmérsékletet kb. 35-40 Celsius fokra. A SNACKMAKEREN az első fokozaton szárítsuk, a Gyógynövények/Fűszernövények fokozaton.

 

A gyökeret külön szárítsuk, kb. 55 Celsius fokon és ügyeljünk arra, hogy nagyon alaposan szárítsuk ki.

Papírtasakban (jól lezárva) vagy papírdobozban tároljuk akrá a virágot, levelet, gyökeret.

Ha a virágot, levelet jól kiszárítottuk, sokáig eltartható.

A levelet morzsolt állapotban is tárolhatjuk.

 

Tárolhatjuk jól záródó üvegedényben is, hűvös, sötét kamrában.

 

A szárított levélből készíthetünk tinktúrát is. Egy marék jól kiszárított levélre öntsünk egy üvegbe kb. 2-3 dl. vodkát. Ezt csepegtessük kevés mézre, vagy mézes teába.

 

A pitypang levélből készült teát csak forrázzuk. Hagyjuk kb. 5 percig állni. Egy csészényi forró vízbe tegyünk kb. 1 teáskanálnyi szárított levelet, eseteleg virágot vegyesen. Ízesítsük mézzel.

 

Tipp:

Mint ehető virág, a pitypang virágot felhasználhatjuk dekorációnak is.

 

A pitypangról

(Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/pitypang.html

 

Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Sérülés hatására minden részéből sárgásfehér tejnedv csurog ki, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található. Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin, amelyeknek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya évszakonként változik. Változó keserűanyag-tartalma virágzás idején a legnagyobb.

A pitypangot már az ókorban is használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.

A népi gyógyászatban igen elterjedt, több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják. Gyökere megpörkölve feketekávé-pótló. Élelmezési jelentősége a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek.

A népi gyógyászatban több mint 500 különböző néven ismerik, tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelékalapanyag, például párolva.

Pitypang (Taraxacum officinale)

Forrás. Wikipédia

A gyermekláncfű vagy pitypang (Taraxacum officinale) mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. Egyes vidékeken kikirics a neve (ami nem keverendő a kikericcsel). Más vidékeken elvétve kutyatej-nek nevezik, ami helytelen elnevezés, ugyanis a farkas kutyatej-jel (Euphorbia cyparissias) keverik össze, ami egy mérgező tejelő növény. Virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót vált ki.

Élőhelye, megjelenése

 

 

Gyermekláncfű

 

 

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg. Karógyökere függőleges és hosszú, ezért kiirtani sem könnyű.

A földre fekvő levelei hasadtak, a hasábok fogazottak (kacúros levél). A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt. Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják.

Felhasználása

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55°C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatóanyagai [szerkesztés]

Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.

Használatánál ügyelni kell arra, hogy a szeszkviterpén egyesekből alle

2012-04-24 11:19