7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Alma aszalása

Alma aszalása

 

Az almáról

A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratifusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.

 

Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes süteménye az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja. Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Alkalmas bor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle.

Jellemzői

Tápértéke

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását.

Gyógyhatása

Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van.Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.

Az alma aszalása

Az almát kétféleképpen aszalhatjuk:

- héjastól vagy

- hámozva

Akár héjastól, akár hámozottan szándékozunk aszalni az almát, mindeképpen vaágjuk 0,5 cm-es vastagságú kör vagy félkör-szeletekre.

Az alma szabályos és gyors szeleteléséhez, hámozásához (de van a készüléknek hámozás nélküli szeletelés funkciója is), ajánljuk az Almahámozó és szeletelő készülékünket (lásd Termékek menüpont alatt). Ezzel a készülékkel hihetetlenül gyorsan szabályosra tudjuk szeletelni az almát, ami azért hasznos, mert így egyenletesebben és szebben tudjuk aszalni az almát. Természetesen e nélkül a készülék nélkül is boldogulunk, ha nem is lesznek annyira szabályosak a szeletek.

Terítsük a szeleteket a tálcákra.

Az Ezidri Snackmaker FD500 modell esetén válasszuk ki a második fokozatot, a gyümölcs/zöldség aszalást/szárítást. Az Ezidri Ultra 1000 FD1000-es modell esetében állítsuk az aszaló gombját 550C fokra.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási idő, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér az aszalt mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs az aszalványban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a gyümölcs, még könnyen hajlik, de nyomásra érzékelhetően nem maradt benne víz, már kész is az aszalványunk.

Az aszalt alma kiváló vendégkínáló!

Kedveskedjünk egészséggel családunknak, vendégeinknek, barátainknak!


 

Érdekesség (cikk)

Az aszalt almaszelet meghódította a piacot

Sz.K.

2005. szeptember 21., szerda

A XII. Szentlőrinci Gazdanapok vásári nagydíját a pécsi Kádár Farm Kft. Mechips elnevezésű különleges, tartósító szer nélkül, aszalással készített, szeletelt almája nyerte el. A mára egyre népszerűbb, s s legutóbb az OMÉK-en is nagy sikert aratott termék hódító útját ez év januárjában kezdte el.

- Kertészeti szakközépiskolába jártam, majd Keszthelyen végeztem növényvédő agrármérnök szakon - mondja Kádár Imre, a Kádár Farm Kft. ügyvezetője, az almachips egyik kitalálója.

- Az országban az 1990-es évek fordulóján bekövetkezett változásig több szövetkezetben dolgoztam, de voltam termelési rendszer vezetője is. A kárpótlás során a családom visszakapta a földjeit, s akkor indítottam el az agrárvállalkozásomat. A Dél-Alföldön, Kisszállás mellett visszakapott több mint harminc hektáron gazdálkodásba fogott, állami támogatás igénybe vételével 17 hektáron almát, míg 14 hektáron szőlőt telepített.

- A gyümölcsaszalás tradicionális tartósítási módszer a paraszti gazdaságokban - folytatja tovább beszélgetésünket -, ebből kiindulva jött az ötlet egy az Alföldön élő, feldolgozó üzemmel rendelkező barátommal, Keresszegi Attilával, hogy készítsünk almachips-et. Két dolog vezérelt bennünket ebben: az egyik, hogy a termés ne menjen veszendőben, a másik pedig az volt, hogy egy ma divatos formában jelenítsük meg. A csomagolást a pécsváradi Mecsek-Tea Kft. egyik tulajdonosával, Kakas Sándorral közösen találtuk ki. Az almachips kifejlesztése több évig tartott, amelyhez uniós hitelt vettem fel.

Az almachips-et lisztérzékenyek, cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis a vér cukorszintjére az alma rost, pektin valamint almasav tartalma jó hatással van. A sportolóknak is ajánlott, ugyanis pótolja a szervezet számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat. A hölgyeknek is ajánlott, mert nem hizlal ezért a nap bármely szakában fogyasztható.

Az egész országban kapható már a Prémium Hungaricum kategóriás termék. A a Coop, a CBA, a Magor üzletláncok polcain is ott található, valamint szeretnék az iskolai büfékben is elterjeszteni. Ezzel is megpróbálják a gyerekek körében az egészséges élelmiszereket népszerűsíteni, a sós, zsíros chipsek helyett. E mellett az igényes, az egészségük megőrzését fontosnak tartó vásárlókat is szeretnék a terméküknek megnyerni. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács standján ismerkedhettek meg a vásárlátogatók az almachips-szel.

- Nagyon sokan érdeklődtek, üzletet is kötöttünk - mondja Kádár Imre. - A jövőben még tovább szeretnénk fejleszteni ezt a termékünket, különböző ízesítéssel kívánjuk gyártani, a fahéjas változata már elkészült. A jövőbeni terveink között szerepel, hogy müzliszeletet is készítünk. Kádár Imre egész életét végigkíséri a változtatás igénye. Pécsett az 1980-as évek végén nagybani piacot épít, hogy biztonságos értékesítési hátteret teremtsen a termelőknek. Aztán több gyümölcstermelővel összefogva, megalapítja az ország első ilyen jellegű termelő és értékesítő szövetkezetét. Majd ismét továbblép, s egy nagy jövő előtt álló termék előállításába fog.

- Az eredeti szakmámtól sem szakadtam el, agrárkörnyezet-gazdálkodási szakértőként tevékenykedem - fejezi be beszélgetésünket. - Az eltelt évek alatt megtanultam, ahhoz, hogy az ember talpon tudjon maradni, újat legyen képes alkotni, ahhoz kell egyfajta alkalmazkodó képesség az állandóan változó gazdasági körülményekhez, s ami még ennél is fontosabb a megbízhatóság, az adott szó betartása. Ugyanis csak az tud folyamatosan a piacon maradni, aki az új és a régi partnereivel egyaránt korrekt kapcsolatot tart fenn, betartja a határidőket, állandó minőséget produkál.

 

 

2009-11-12 21:01