7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Almahéj aszalása

Az almahéját legtöbbször eldobjuk, ha hámozva fogyasztjuk az almát, vagy hámozva készítünk az almából valamit.

Ne tegyük!

Ez a "hulladék" hihetetlenül értékes!

Aszaljuk meg a lehámozott almahéját teának! Kitűnő ízű, más gyógynövényekkel pazarul kombinálható!

 

Bármilyen almahéjat megaszalhatunk. Legjobb a vegyes aszalás.

A meghámozott almahéját terítsük szét lazán a tálcákon és szárítsuk ki "kopogósra", azaz jó alaposan. (Ha van alamahámozónk, akkor két műveletet is könnyedén elvégezhetünk:: az almahámozó ugyanis teljesen egyenletesen távolítja el az alma héját, és azonközben pedig a gyömölcsöt is előkészíti az aszalásra).

Kb. 6-8 óra aszalás után szedjük le a megaszalt almahéjat a tálcákról, várjunk, amíg kicsit kihül. Tároljuk jól záró üvegben, száraz, hűvös, sötét helyen.

 

Almahéjtea készítése:

Forrázzunk le egy evőkanálnyi almahéjat. Hagyjuk jól kioldódni a hasznos anyagokat az almahéjból. 10- perc után dobjuk ki az almahéjat. Tegyünk mézet a teánkba, ízesítsük kevés fahéjporral vagy citromlével.

Kitűnő, űdítő ital akár hidegen is gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Talán az egyik legolcsóbb téli teánk, éljünk jótékony hatásával!

 

Még versünk is van az almahéjról!

Íme:

Almahéj - Áprily Lajos

 

Az almahéjat tedd a kályhalapra,

s ha perzselödik, szívd be illatát:

képet idéz, a gyermekkort mutatja,

amelyböl visszanéz anyád s apád.

 

Források és hasznos linkek:

http://www.vitaminsziget.com/hir.php?id=172

 

Értékes almahéj?

A legújabb tudományos tesztek szerint az alma héja tucatnyi rákellenes vegyületet tartalmaz. Az amerikai Cornell Egyetem kutatói a Mezőgazdasági és Élelmiszer-kémia Folyóiratában írták le, hogy ezek a vegyületek igen erős burjánzásgátló hatást fejtenek ki, főleg a máj-, vastagbél- és mellráksejtekkel szemben, és részben felelősek az alma rákmegelőző hatásáért. A szakértők 104 kg-nyi „Red Delicious” típusú, piros alma héjából vonták ki a kémiai anyagokat.

Az így kapott vegyületeket egyenként vetették be laboratóriumban a különféle ráksejttenyészetek ellen. 12 olyan – triterpenoidnak nevezett – vegyületet találtak, amelyek megakadályozták a ráksejtek burjánzását, sőt akár el is pusztították azokat. A Cornell Egyetemen már számos kutatást végeztek jótékony hatásainak feltérképezésére. Korábban az alma patkánykísérletekben is meggátolta a mellrák tumorsejtjeinek szaporodását.

Ezek a hatások több, az almában megtalálható fitokemikáliának, például a flavonoidoknak és a fenolsavaknak is köszönhetők. Az egyetem egyes kutatói lehetségesnek tartják, hogy ezek az Alzheimer-kór ellen is hatékonyak lehetnek. Akárcsak egyéb zöldségek és gyümölcsök, az alma is javítja az általános egészségi állapotot, és egy sor betegség ellen nyújt védelmet. Ha betartjuk a „napi öt adag zöldség és gyümölcs” szabályát, komoly krónikus vagy életveszélyes betegségeket is megelőzhetünk. Ugyanakkor a Környezetvédelmi Munkacsoport arra figyelmeztetett, hogy az alma a barack után a legszennyezettebb héjú gyümölcs!

 

 

 

2011-01-14 20:26