Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények
VisszaAlmahéj aszalása
Az almahéját legtöbbször eldobjuk, ha hámozva fogyasztjuk az almát, vagy hámozva készítünk az almából valamit.
Ne tegyük!
Ez a "hulladék" hihetetlenül értékes!
Aszaljuk meg a lehámozott almahéját teának! Kitűnő ízű, más gyógynövényekkel pazarul kombinálható!
Bármilyen almahéjat megaszalhatunk. Legjobb a vegyes aszalás.
A meghámozott almahéját terítsük szét lazán a tálcákon és szárítsuk ki "kopogósra", azaz jó alaposan. (Ha van alamahámozónk, akkor két műveletet is könnyedén elvégezhetünk:: az almahámozó ugyanis teljesen egyenletesen távolítja el az alma héját, és azonközben pedig a gyömölcsöt is előkészíti az aszalásra).
Kb. 6-8 óra aszalás után szedjük le a megaszalt almahéjat a tálcákról, várjunk, amíg kicsit kihül. Tároljuk jól záró üvegben, száraz, hűvös, sötét helyen.
Almahéjtea készítése:
Forrázzunk le egy evőkanálnyi almahéjat. Hagyjuk jól kioldódni a hasznos anyagokat az almahéjból. 10- perc után dobjuk ki az almahéjat. Tegyünk mézet a teánkba, ízesítsük kevés fahéjporral vagy citromlével.
Kitűnő, űdítő ital akár hidegen is gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.
Talán az egyik legolcsóbb téli teánk, éljünk jótékony hatásával!
Még versünk is van az almahéjról!
Íme:
Almahéj - Áprily Lajos
Az almahéjat tedd a kályhalapra,
s ha perzselödik, szívd be illatát:
képet idéz, a gyermekkort mutatja,
amelyböl visszanéz anyád s apád.
Források és hasznos linkek:
http://www.vitaminsziget.com/hir.php?id=172
Értékes almahéj?
A legújabb tudományos tesztek szerint az alma héja tucatnyi rákellenes vegyületet tartalmaz. Az amerikai Cornell Egyetem kutatói a Mezőgazdasági és Élelmiszer-kémia Folyóiratában írták le, hogy ezek a vegyületek igen erős burjánzásgátló hatást fejtenek ki, főleg a máj-, vastagbél- és mellráksejtekkel szemben, és részben felelősek az alma rákmegelőző hatásáért. A szakértők 104 kg-nyi „Red Delicious” típusú, piros alma héjából vonták ki a kémiai anyagokat.
Az így kapott vegyületeket egyenként vetették be laboratóriumban a különféle ráksejttenyészetek ellen. 12 olyan – triterpenoidnak nevezett – vegyületet találtak, amelyek megakadályozták a ráksejtek burjánzását, sőt akár el is pusztították azokat. A Cornell Egyetemen már számos kutatást végeztek jótékony hatásainak feltérképezésére. Korábban az alma patkánykísérletekben is meggátolta a mellrák tumorsejtjeinek szaporodását.
Ezek a hatások több, az almában megtalálható fitokemikáliának, például a flavonoidoknak és a fenolsavaknak is köszönhetők. Az egyetem egyes kutatói lehetségesnek tartják, hogy ezek az Alzheimer-kór ellen is hatékonyak lehetnek. Akárcsak egyéb zöldségek és gyümölcsök, az alma is javítja az általános egészségi állapotot, és egy sor betegség ellen nyújt védelmet. Ha betartjuk a „napi öt adag zöldség és gyümölcs” szabályát, komoly krónikus vagy életveszélyes betegségeket is megelőzhetünk. Ugyanakkor a Környezetvédelmi Munkacsoport arra figyelmeztetett, hogy az alma a barack után a legszennyezettebb héjú gyümölcs!