7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Ananász aszalás

Ananász aszalása

 

Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol az egészségünkre, mivel A, B és C-vitamint, folsavat, káliumot, cukorot, gyümölcssavat és rostanyagot tartalmaz. Folsavtartalma a vörös és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék képződésénél játszik szerepet.
Az ananász értékes tulajdonsága a benne található bromélia enzim is, amelynek a fehérje emésztésében van szerepe, és segítséget nyújt a zsír elégetésében.
Az ananászkonzervben már nincs bromelin fehérjebontó enzim, mert az a hőkezelés során elvész.
Étkezés közben érdemes ananászlét fogyasztani, mert segíti az emésztést és csökkenti a vér savtartalmát. Emésztési zavarok esetén szintén ajánlott az ananászlé.
Egyes kutatások szerint az ananász jó hatással van az immunrendszer működésére, és növeli a test ellenálló képességét. Különösen jó tulajdonsága az, hogy fogyasztható még akkor is, ha a beteg gyomor már szinte semmit nem tud elviselni. Az ananász jó kiegészítője a különféle fogyókúrás étrendeknek, és a tisztítókúrák elmaradhatatlan gyümölcse, mivel fogyasztása után a szervezetből gyorsan ürülnek a méreganyagok.

 

Az ananász aszalása

 

Az ananászt többféleképpen is aszalhatjuk:

1) Meghámozva, körszeletre vágva, a szeletek vastagság kb. 0, 5 centi legyen

2) Meghámozva, kisseb darabokra vágva, ügyelve arra, hogy a darabkák vastagsága ne haladja meg a félcentit,

3) Héjastól, körszeletekre vágva (organikus dekorációnak karácsonyfára, illatosító kosárkába, stb. így érdekes az ananász, ha héjastól aszaljuk).

 

Válasszuk ki tetszés szerint a fenti módon leírt bármely szeletelést. Az ananász körszeleteket vagy darabkákat terítsük szét az aszalótálcán. Ügyeljünk arra, szellősen rakjuk a szeleteket/darabkákat, ne tolódjanak a tálcán egymásra. Így lesz egyenletes az aszalás.

 

Az Ezidri Snackmaker FD500 modell esetén válasszuk ki a második fokozatot, a gyümölcs/zöldség aszalást/szárítást. Az Ezidri Ultra 1000 FD1000-es modell esetében állítsuk az aszaló gombját 550C fokra.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási idő, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér az aszalt mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs az aszalványban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a gyümölcs, még könnyen hajlik, de nyomásra érzékelhetően nem maradt benne víz, már kész is az aszalványunk.

 

Hasznos link:

http://eletmod.hu/tart/rcikk/j/0/1730

2010-01-24 20:50