7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Banán aszalása


A banán aszalása

 

A banánról

A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás, de tartalmaz foszfort, káliumot, vasat és kalciumot, A és C-vitamint is, illetve olyan enzimet, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. Fontos tápanyagai révén már csecsemőkorban ajánlott a pépesített banán, de felnőtt korban is nagyon hasznos, többek között azért, mert a banánban rejlő enzimek az agyműködésre is jótékony hatással vannak.

A banán eredetileg Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába átterjedt. A banán palánták átlagosan 5-6 méter magasak, bár 15 méter magasra is megnőhetnek. Világszerte több, mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek.

A banán azon kevés gyümölcsfajta közé tartozik, mellyel nem igazán lehet "mellélőni": a sárgára érett, vagy akár zöld banán sokáig eltartható (1-4 hét is lehet) és tovább puhul. A barnás színű, leginkább turmixokhoz felhasználható (ezekhez kiváló), túlérett banánt azonban érdemes mielőbb felhasználni.

Bár nálunk a banánt elsősorban önmagában, illetve turmix formájában fogyasztják, sok helyütt népszerű a bundába csomagolt sült banán is, melyet tradícionálisan juharsziruppal vagy mézzel szokás tálalni.

 

 

A banán aszalása

A banánt kétféleképpen szeletelhetjük:

1) karikára, kb, fél centiméter vastagságúra, és

2) hosszában hasítva, lehetőleg szintén kb. fél centiméter legyen a vastagsága.

Válasszuk ki tetszés szerint a fenti módon leírt bármely szeletelést. A banán körszelteket vagy csíkokat terítsük szét az aszalótálcán. Ügyeljünk arra, szellősen rakjuk a szeleteket/csíkokat, ne tolódjanak a tálcán egymásra. Így lesz egyenletes az aszalás.

 

Az Ezidri Snackmaker FD500 modell esetén válasszuk ki a második fokozatot, a gyümölcs/zöldség aszalást/szárítást. Az Ezidri Ultra 1000 FD1000-es modell esetében állítsuk az aszaló gombját 550C fokra.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási idő, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér az aszalt mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs az aszalványban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a gyümölcs, még könnyen hajlik, de nyomásra érzékelhetően nem maradt benne víz, már kész is az aszalványunk.

Fogyókúrázás banánnal

Jóllehet a banán az egyik legtáplálóbb gyümölcsök egyike, mégis alkalmas fogyókúrázóknak is.

Együnk meg minden reggel éhgyomorra 1 db. banánt frissen vagy aszalva (kb. 5-6 körszelet vagy 4-5 aszalt banán-csík), aztán igyunk rá egy pohár vizet vagy ásványvizet. Körülbelül 30 perc után már fogyaszthatjuk a megszokott reggelinket.

Ez a fogyókúra hosszú ideig tart. Az alapja a banánban található enzim, amely serkenti a glükóz hasznosulását, tehát a fogyasztott ételekben található cukor, amely az emésztés folytán glükózzá változik, elég és nem rakódik le zsírpárnák formájában. Az éhgyomorra elfogyasztott banán és víz után érezhetően kevéssé leszünk éhesek, nem kívánunk annyit enni, mint azt megelőzően.

Az aszalt banánt ajánljuk sportolóknak is, mert könnyű, nagyon hamar felszívódik a tápcsatornából és azonnal felszabadul a benne rejlő energia, a glükóz.

Hasznos link:

http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Banan_mindig_mashogy_gorbul?aid=20040824173414

 

2010-01-24 20:22