7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Báránylábszár zöldségekkel

Báránylábszár zöldségekkel

 

Hozzávalók (4 személyre)

 

6-8 db. bárány lábszár

1 púpos evőkanál mangalica zsír vagy helyette 3 evőkanál extra szűz olívaolaj (a mangalica zsír ízletes és a zsírban konfitálódnak, karamelizálódnak a zöldségek, ezért ajánlom a zsírt. Persze éppoly finom jó minőségű olajjal is)

½csapott teáskanál só

¼ mérőcsésze víz

 

A páchoz:

1 jó teáskanál só

1 teáskanál fokhagyma granulátum (a granulátum sós, ezért a páchoz elegendő 1 teáskanál só)

1 mokkáskanál fehérbors

1 teáskanál morzsolt menta

½ teáskanál őrölt rozmaring

3 gerezd tisztított,péppé zúzott fokhagyma

2 szál sárgarépa karikára vágva

1 szál póréhagyma karikára vágva

3 teáskanál hidegen sajtolt földimogyoró-olaj vagy extra szűz olíva olaj

 

Mossuk meg a lábszárakat, kicsit itassuk fel a vizet róluk. Helyezzük bele egy jól záródó műanyag, üveg vagy kerámia tálba (ne fémbe, mert oxidálódik! Pácoláshoz nem jó a fémedény).

Szórjuk meg a fűszerekkel a lábszárakat, kenjük be a zúzott fokhagymával és olajjal. A maradék olajat öntsük rá a húsokra. Szórjuk az edénybe a karikára vágott sárgarépát. Zárjuk le az edényt és hagyjuk így érlelődni hűvös helyen, legjobb a hűtőszekrényünk erre a célra. Jó, ha legalább 10-12 órát benne hagyjuk a pácban.

 

Ha eleget pácoltuk a lábszárakat, hozzáláthatunk az elkészítésükhöz. Tegyük a zsírt vagy olajat a belső edény aljába. Erre helyezzük a lábszárakat, öntsük rá a pácolt zöldségeket, a fokhagymagerezdeket (kaparjuk jól ki a pác-tálat, mert a fűszerek egy része az edény oldalára ragadhatott).

Öntsük fel ¼ mérőcsésze vízzel.

Válasszuk ki a menüből a Chicken Duck Meat programot, és indítsuk el a párolást a Start/Cancel gombbal. Ügyeljünk arra, hogy a fedő tetején található nagyméretű, fekete biztonsági szelep zárt (Closed) pozícióban legyen.

Ha lejárt a program, várjunk míg kissé lehűl az automata fedele. Kb. 4-5 perc eltelte után eresszük ki a felesleges gőzt a nagy fekete szeleppel.

Vegyük le a fedőt.

A bárány-lábszár készen van.

Ha ropogósra szeretnénk, öntsük a sütőedényünkbe a lábszárakat és a szaftot. Grilezzük a lábszárak mindkét oldalát.

Tálaljuk házi tarhonyával és galambbegy-salátával! (De illik hozzá még a kusz-kusz, vagy rizs is köretnek, salátának meg bármilyen friss saláta, akár egy görögös saláta is).

 

Kívánunk jó étvágyat!

2013-03-25 10:51