7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Köretek

Vissza

Barna rizs

Barna rizs

Hozzávalók (4 személyre)

2  mérőcsésze barna rizs

2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj

1 húsleveskocka, belemorzsolva a főzővízbe

1 ½ teáskanálnyi só

6 mérőcsésze víz

1 kis csokor petrezselyem-zöld, apróra vágva

 

Tegyünk minden hozzávalót az ELLA vagy IDA főzőautomata belső edényébe.

Zárjuk le a fedőt.  Az Ella modell esetében válasszuk ki vagy az automatikus Bean (babfőzés) programot, vagy manuálisan állítsuk be a főzési időt 30-35 percre.

Az Ida modellnél válasszuk ki a Tendon Bean (babfőzési) programot.

Ha lejárt a program és átűllt Keep Warm (melegen tartási funckióra), hagyjuk még ezen a programon kb. 20.30 percig „pihenni” a rizst, hogy képes legyen jól  magába szívni a folyadékmennyiséget (kuktában az arány: 1 mérőcsésze barna rizshez 2 ½ mérőcsésze víz).

A barna rizs igen nehezen puhul, mivel a külső, igen értékes hántolatlan burkolata rostanyagokban hihetlenül gazdag, ami hőre is nehezen puhul.

 A koleszterinszint védelmét szolgáló vegyület is ebben a külső, hántolatlan héjban van!

Ha vártun k 20-31 percet a Melegen tartási funkción, kapcsoljuk ki az edényt a Cancel gombbal. Ha kiihűlt az edény fedele, vegyük le és ekkor szórjuk a rizs tetejére a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet.

A barna rizs egészséges köret, cukorbetegek is fogyaszthatják, lévén rostanyagokban igen gazdag...

 

A barna rizsről 

Forrás:

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_barna_az_igazi/20020404102043

A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga.

A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Több mint 40.000 fajtája ismert. Vásárolhatunk basmati rizst Indiából, arboriofajtát Olaszországból, pálcikarizst Japánból...

Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi, ezért szívvédő élelemnek is tekinthető. A barnarizs külső borítása - azaz korparésze - tartalmaz egy vegyületet, melynek neve oryzanol. Ez az anyag váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését. Louisiana állam egyetemén vizsgálatot végeztek, melyben arra keresték a választ, hogy a rizskorpa milyen mértékben képes a koleszterinszintet csökkenteni. A vizsgált személyek napi 100g rizskorpát fogyasztottak három héten át. A felmérés végén a vérkoleszterinszint átlagban 7 százalékkal, ezen belül a káros LDL-koleszterin-szint 10 százalékkal csökkent.

Rákmegelőzés

Mivel a barna rizsnek kifejezetten magas a rosttartalma, ezért képes a bélperisztaltikát gyorsítani, a széklet mennyiségét növelni, a mérgező bomlástermékeket megkötni, a belekből kiüríteni. Nem csupán a vastagbél rosszindulatú elváltozásait lehet rizsfogyasztással megelőzni, hanem az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető. A magyarázat az, hogy a barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken. Ausztrál és kanadai kutatások eredménye szerint napi 28 g rost 38 százalékkal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Rizsfajták

Vajon mi a különbség a barna, a fényezett és a vadrizs között? A hántolatlan rizsszemet nevezik barna rizsnek, vagy más néven cargorizsnek, amely szürkés színét a külső rétegről - ezüsthártyától - kapja. Ez a hártya takarja az endospermiumot (a mag belső tápláló szövete) és a csírát. A barna rizs korpatartalma 3 százalék, csírát 4 százalékban, míg endospermiumot 93 százalékban tartalmaz. A pelyvátlanított - fényezett - rizs rosttartalma lényegesen kevesebb, emellett vitaminokban is szegényebb. A rizs 86-90 százalékban szénhidrátot, 7-9 százalékban fehérjét, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat - methionint és lizint - tartalmaz.

A vadrizs - más néven indián rizs - előnyös tulajdonsága a kedvezően magas aminosav-tartalomban és B-vitamin-összetételben rejlik. Az észak-amerikai Nagy Tavak sekély vizű partjain honos rizsfajtát USA-ban az 1950-es évek óta termesztik, ekkor ismerték fel táplálkozás-élettani jelentőségét. Lignán nevű anyagtartalmánál fogva a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik, mivel az ösztrogénhormonnal megegyező anyagcserehatást vált ki.

 

2012-05-08 11:06