7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Birkahús paprikás-fűszeres lében

Hozzávalók (4 személyre)

 

750 gr kicsontozott, hártyától, faggyútól megtisztított birkacomb vagy lapocka (a birka ne legyen túl öreg!), melyet a pörköltnél szokásos méretnél nagyobbra darabolunk fel

2 evőkanál extra szűz olívaolaj (vagy egy evőkanálnyi, ha kevésbé zsírosan szeretjük a szaftot)

2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj (vagy egy evőkanálnyi, ha kevésbé zsírosan szeretjük a szaftot)

2 nagy fej vöröshagyma kockára vágva

1 paradicsom kockára vágva

2 mokkáskanál fokhagymapor (vagy 4-5 gerezd péppé zúzott fokhagyma)

5 teáskanál őrölt édes pirospaprika (lehetőleg jő minőségűt válasszunk!)

½ mokkáskanál őrölt feketebors

1   mokkáskanál őrölt kömény

1 púpozott mokkáskanál őrölt koriander

½ mokkáskanál őrölt rozmaring vagy egy parányi friss rozmaring ágacska

½ mokkáskanál chilli (illetve ízlés szerint, mennyire kedveljük a csípőset)

1 teáskanál só

½ mérőcsésze víz vagy vörösbor

 

 

Tegyünk minden hozzávalót az IDA vagy ELLA automata főző belső edényébe. Keverjük össze egy fakanállal az edényben a hozzávalókat, hogy a fűszerek egyenletesen érjék mindenhol a húst.

 

Tegyük a fedőt az automatára.

 

Figyeljünk arra, hogy mind az Idánál, mind az Ella modellnél a fedőn lévő fekete biztonsági szelep ZÁRT (Closed) pozícióban legyen!

 

Az IDA modell esetében válasszuk ki a Menü gombbal a babfőzési, azaz TENDON BEAN programot és indítsuk el a főzést a Start/Cancel gombbal.

 

Az ELLA modellnél két lehetőségünk van: választhatjuk az automatikus BEAN (bab) főzési programot, ekkor nyomjuk be a gombot és a kijelzőn néhány másodpercen belül megjelenik a főzési idő, ekkor elindul a főzés.

Ha az egyéni beállítást választjuk, akkor az ADJUST PRESSURE TIME gombbal állítsunk be 35-40 percet (az egyéni beállítású főzésű idő lehetőséget ad a tapasztalataink alapapján, hogy puhábbra, vagy keményebbre készítsük el az adott ételt, mint azt az  automatikus porgramozás lehetővé teszi).

 

Mindkét modell esetében ha a program lefut, az edény átáll automatikusan a Melegen tartási funkcióra (Keep Warm illetve Warm).

 

Az Idánál a Start/Cancel gombbal kapcsoljuk ki a programot, az Ellánál a Keep Warm/Cancel gombbal tehetjük meg ugyanezt.

 

Az elkészült fűszeres birkát tálalhatják kuszkusszal, bulgurral, de a rizs (legjobb a Carnaroli) is kitűnően illik hozzá. Adhatunk mellé vegyesen paradicsom-zöldhagyma- rukkola salátát, melyet borecettel és barackmagolajjal ízesítünk.

2011-04-09 19:47