7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Birsalma aszalása

Aszaljunk birsalmát!

A birsalma az egyik utolsóként érő gyümölcsünk. Készülhet belőle lekvár, dzsem, birsalmasajt, kompót, és ki tudja még mennyi finomság.

A birsalma hamar kukacosodik, romlik. Ezért fontos a tartósítási mód. A legegészségesebb és legegyszerűbb tartósítási mód az aszalás. A gyümölcs így tökéletesen megőrzi aromáját, vitamintartalmát.

A birsalmákat lemossuk, megtöröljük. Lehet hámozva eltenni, de még vitamindúsabb, ha rajta hagyjuk a héját, ráadásul megspóroljuk a gyümölcs hámozását. Vágjuk megfelelő méretű cikkekre, tegyük az aszaló-tálcákra és tökéletesen szárítsuk ki. Csakis a jól kiszárított gyümölcs áll el hosszú időn keresztül. Tároljuk erre a célra kapható, jól záródó üvegekbe.

 

Az aszalt birset a következő módon hasznosíthatjuk:

  • főzhetünk belőle kompótot, éppúgy, mintha friss gyümölcsből főznénk
  • ízesíthetünk vele fehér balzsamecetet (vagy almaecetet): nagyon finom aromát kap a birstől az ecet, friss illat, zamat téli hónapokra, ráadásul pompás arany színű lesz az ecet
  • tehetjük kisüsti vagy akár kommersz pálinkába, „ágyas pálinkának”. A pálinka kifinomult íz-harmóniát kap a birstől, a színe pedig csodálatos óarannyá változik – szemnek-szájnak ingere
  • tehetjük sültek alá (például kacsa, liba, de akár csirke alá is nagyon illik, kitűnő lesz a sült szaftja)
  • rég elfeledett, rafinált fogás: ha foglalkozunk káposzta-savanyítással, ki ne hagyjunk belőle néhány szelet aszalt birset!

 

A többi lehetőségek felfedezése a kedves felhasználó korlátlan fantáziáján múlik!

2009-11-12 21:01