7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Bodza szárítása

Bodza

 

A bodzáról

Bodzavirág: (1) A drog (Sambuci flos) izzasztó glikozidát, rutint, kevés illóolajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint, szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet tartalmaz.

Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is, mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.

Bodzabogyó: ... A drog (Sambuci fructus v. bacca) gyümölcssavakat, C-, C2-(I), és A-vitamint, cukrot, 3% cseranyagot, nyomokban illóolajat, valamint antociánfestékeket tartalmaz. A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bort és pálinkát is készítenek.

A bodzacserje levele (Sytnbuci folium) cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, valamint A-provitamint tartalmaz. Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, és lázcsillapítónak használják. Koszorúér betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.


(2) A kellemes illatú, nyálkás, aromás ízű virágokból készült teát a meghűlés kezdeti stádiumában használják, de szénanátha, torokgyulladás, ízületi bántalom, székrekedés kezelésre is alkalmas. A gyógyszeripar is használja. A gyógyászatban közismert alkatrésze még az ún. hashajtó teakeveréknek. Madaus szerint a virágok forrázata elpusztítja a gennykeltő baktériumokat. A fekete bodza virágát használják égések, kiütések, kisebb bőrbajok kezelésére. Levele, kérge, jó vízhajtó, hashajtó, elhájasodás ellen ajánlott. ...

... A virágból készült bodzatea hidegen is jó, szörpöt is készítenek belőle.

A ránctalanító bodza

A bodzavirág-vizet is sokféleképpen használhatjuk: zsíros arcbőr megtisztítására, szemborogatásként, szájöblítőként. Krémjeránctalanító. Az angoloknak is kedves krémje az enyhén halványító hatású bodzavirág krém, mely az érzékeny, szőke bőrök ápolója. Borotválkozás utáni szereket, arc- és szemfrissítő lemosókat is készítenek belőlük.

A bodzabogyóból lekvárt, bort is készíthetünk, de a repedezett, kérges bőrű kezet, lábat is krémbe dolgozva puhítja, ápolja. Ha valaki bodzalekvárt készít, kombinálja almával, körtével, szilvával. A muskotályos illatú virágokat édességekbe, pikáns mártásokba keverik. A bodzabogyónak kiváló festő hatása van, ennek leginkább a borosgazdák a megmondhatói, hiszen olykor ezzel fokozzák a vörösbor színét. A bor mennyiségéhez képest csak kis adagot kevernek bele, mert íze igen jellegzetes.

Felhasználási formák:

(1) A bodzának üdén nyíló virágzatát és az érett termését kell gyűjteni. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét megőrzött áru váljék belőle. A virágzatokat a legrövidebb kocsányrésszel kell gyűjteni, nehogy az úgyis felesleges, hosszú kocsányok még a megszárítást is hátráltassák. Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb időn belül meg kell szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük megőrzésének.

A friss virágot nem szabad a gyűjtőzsákba erősen begyömöszölni, mert összezúzódik, s amikorra megszárad, már meg is barnul. A huzamosabb ideig zsákban vagy halomban tartott, befülledt virágokból sem lehet már szép, világos színű árura számítani.

A szárításra tágas és jól bemelegedő padlásokat kell kiválasztani. A padlásteret jól ki kell használni, ezért célszerű egymás mellé és egymás alá sűrűn kifeszített dróttal vagy zsineggel behálózni, s majd a virágzatot azokra felaggatni. Így szárítható meg a bodzavirág a legrövidebb idő alatt és a legjobb minőségben. A padlás padozatára, valamint szárítókeretekre is lehet teríteni, de sohasem rétegesen, hanem a virágzatokat szétterülten egymás mellé helyezve. A virág akkor kellően száraz, ha a próbánál a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Kb. 6 kg friss virágból lesz 1 kg száraz.

A bodzabogyót érett állapotban kell gyűjteni. Szintén fürtösen kell szedni és ugyancsak felaggatva megszárítani. Szárítható napon is; nagyobb arányú gyűjtésnél pedig téglagyári szárítót célszerű igénybe venni.

A bogyót „borsszárazra" kell szárítani, majd a kocsányokról lemorzsolni. A bogyókhoz hullott kocsánytöreket többszöri átrostálással lehet eltávolítani. Kb. 5 kg fürtösen szedett friss bogyóból lesz 1 kg száraz, kocsányaitól megtisztított áru.

(2) A levágott virágzatokat kosárban, lazán helyezzük el, mert a zsákban gyűjtött virág összetörik és a száradás alatt megbarnul. A virágokat szellős padláson szárítsuk, majd összemorzsolva, papírral bélelt ládába helyezzük. ...

... Méliusz Juhász Péter imigyen szól erről: Ha tavasszal az bimbóját megészöd, hasat indít. Ha borban megfőzed az bodza levelét, bimbóját és megmézelőd, hideg, száraz hurutot gyógyít... az bodza gyökerét megfőzzed és egy kis pohárkával gyakorta iszod ezt reggel és estve, nyilvánossággal az vízkórságot meggyógyítja...". Megkapó az a népi megfigyelés, amely időjós tulajdonsággal ruházza. Eszerint, ha a bodza gyümölcse megérett, de még egy-két virág található ágain, akkor hosszú télre van kilátás...

... A cigányok régóta tudják, hogy a bodzavirág forrázata megbékíti a lelket, elaltat, megnyugtatja az idegeket, ha lefekvés előtt isszák. „Jótevő fának" is hívták, mert minden egyes része hasznos az ember számára; de van olyan régi népmese is, amely szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg.

Már a dédnagyapám is megmondta, hogy nincs az a brüsszeli csipke, amely szépségében felvehetné a versenyt ezzel a nagy, lapos ernyőkben fejlődő virággal. Isteneket, tündéreket, törpéket, gonosz manókat véltek lakni a bodzabokorban, sokszor szerepel a mese és mondavilágban is. Ennek tulajdonították, hogy a bodza virága, levele, kérge annyi mindent gyógyított, szépített, táplált. Talán ezért ültetik több változatát dísznövényként is.

A virágokat kizárólag száraz időben, a harmat felszáradása után lehet gyűjteni.

(3) Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.


(3) Hogyan használjuk?

Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.

Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható.

Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.


Jó tudni!

A friss bodzatermések nyersen, illetve a kéreg és a levelek is nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak.

Cián-glikozid tartalma miatt a koncentrációtól függően lehet toxikus (pl. a termésből lekvárban).

Receptek:

Bodzalé (3)
4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.

Bodzaszörp (2)
5 literes üvegbe 3 liter víz, 1 kg cukor, 20 db frissen szedett bodzarág tányér, 3 citrom felszeletelve. Naponta meg kell keverni, 1 hét alatt megérik. Szódavízzel iszogassuk, frissít, gyógyít.

Bodzalikőr (3)
Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja
Elkészítés: A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.

Bodzaturmix (alkoholmentes) (3)
Hozzávalók: 0,5 liter bodzalé, 1 liter tej, 2 citrom leve, 10 dkg cukor, őrölt fahéj
Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

Nagymama bodzalekvárja (3)
Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin.
A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

Rántott bodzavirág (2)
Nagy kedvenc a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatunk, majd hirtelen, forró olajban kisütünk. Fahéjas cukorral tálalva mennyei csemege.

Forrás: http://www.freeweb.hu/vargaek/NOVENYEK/BodzaH.html

A bodza szárítása Ezidri aszaló- és szárítógéppel

A virágokat rövid kocsánnyal helyezzük fejjel lefele a tálcákra, kissé szellősen. Ha a bodza levelét szárítjuk, akkor a leveleket tegyük az aszaló tálcájára, egy tálcára egy rétegben, lehetőleg szellősen. Ha túlzsúfoljuk a tálcán, és „egymás-hegyén hátán” vannak a levelek, nem tudjuk jól, egyenletesen kiszárítani a gyógynövényt.

Ha megteltek a tálcák (száríthatunk akár egyetlen tálcán is, de akkor is FONTOS, hogy mind az 5 alaptálca rajta legyen akár üresen is a készüléken!), az EZIDRI SNACKMAKER  FD500 modell esetében válasszuk ki a legalacsonyabb fokozatot, az EZIDRI ULTRA 1000 FD1000 esetében pedig állítsuk be kb. 35-40 Co fokra.

A bodza termését, a bogyókat szárastól helyezzük a tálcára, majd ha jól, megszáradt, le tudjuk könnyen morzsolni a szárról. A termést eggyel magasabb fokozaton szárítsuk, aszaljuk: Az Ezidri Snackmaker FD500 modell esetén válasszuk ki a második fokozatot, a gyümölcs/zöldség aszalást/szárítást. Az Ezidri Ultra 1000 FD1000-es modell esetében állítsuk az aszaló gombját 550C fokra.

A gyógynövények akkor őrzik meg szép színüket, ízüket és aromájukat, ha alacsony hőmérsékleten szárítjuk (a még optimális, alacsony hőmérsékleten). Ezzel a beállítás után nekünk már nincs gondunk, hisz az aszaló-szárító készülék állandóan őrzi a beállított hőmérsékletet.

A kiszárított bodzavirágot, levelet vagy bogyót helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér a szárított mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs a szárítmányban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a levél, nincs benne sehol nedves rész, akkor kész a gyógy-szárítmányunk! A bodza-bogyókat „kopogós, bors-szárazra” kell aszalni!

 

 

 

2010-02-10 21:01