7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Tartósítás főzőautomatával

Vissza

Céklasaláta főzőautomatával elkészítve és tartósítva

 Hozzávalók:

1-1,5 kg cékla (pontosabban annyi, amennyi megtisztítva és szeletelve megtölt 3 db 0,75 literes befőttesüveget)

A felöntő léhez:

2 dl 10 %-os ecet

1 evőkanál só

2 evőkanál cukor

1 liter víz

1 teáskanál köménymag

4-5 szem bors

 

A céklákat meghámozzuk és felszeleteljük fél centiméter vastag szeletekre. A szeleteket szépen elrendezve 0,75 literes, kupakkal záródó tiszta befőttes üvegekbe rakjuk. Három üveget töltsünk meg.

 

A víz, a cukor, a só, az ecet, a köménymag és a bors felhasználásával elkészítjük a levet, és ráöntjük az üvegekben lévő cékla szeletekre,úgy, hogy ellepje a cékla szeleteket, de az üvegek peremétől legalább 1 cm távolságban legyenek, tehát ne töltsük teljesen tele az üvegeket folyadékkal. Semmilyen tartósítószert nem kell használni.

Természetesen a fenti recept csak ajánlás, mindenki a saját ízlése szerint készíthet saláta levet, ez nem fogja befolyásolni a tartósítás menetét és hatékonyságát.

Ezután csavarjuk rá erősen a kupakokat az üvegekre. ( Mindig hibátlan kupakokat, és hibátlan peremű üvegeket használjunk!)

A főzőautomata betétedényének aljába tegyünk egy puha mosogató kendőt. Erre azért van szükség, hogy az üvegek ne ugráljanak főzés közben.

Tegyük bele a három lezárt üveget a kukta betétedényébe. Ha például csak két teli üvegünk lenne, akkor egy üveget üresen tegyünk be harmadiknak, hogy ne boruljon fel egyik üveg sem a forrás során. Az üvegek közé tehetünk újságpapírt, akkor nem fognak egymáshoz koccanni főzés közben.

Az üvegek mellé töltsünk másfél liter vizet, majd zárjuk le a kuktát.

A főzési időt állítsuk be 20-25 percre kézi beállítással, vagy használjuk a leves (20 perc) illetve a pörkölt (24 perc) programot. Húsz perc főzéssel a cékla enyhén ropogós marad, 25 perc alatt pedig puhára fő.

Amikor a kukta sípolással jelzi, hogy befejezte a főzést, kapcsoljuk ki a melegen tartást, de a gőzt semmiképpen ne engedjük ki manuálisan. A főzés folyamán a kuktában, és az üvegek belsejében majdnem azonos nyomás van, ezért az üvegek nem repednek szét. A gőz kiengedésével a kuktában lévő nyomás hirtelen lecsökkenne, és emiatt az üvegek szétrepedhetnek. Várjuk meg, amíg a kukta magától lehül, és a fedő nyithatóvá válik.

A fedő kinyitása után szedjük ki az üvegeket. Hagyjuk lehülni őket, majd helyezzük a tároló helyükre. Nem kell hűtőszekrényben tartani, amíg ki nem nyitjuk. Egy évnél tovább ne tároljuk. Kinyitás után tartsuk hideg helyen, és egy héten belül fogyasszuk el.

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

 

 

2015-12-01 18:16