7626 Pécs, Mohácsi út. 16
+36 (72) 482 017
+36 (72) 482 017
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Citromfű szárítása: a nyugalom gyógyfüve

A nyugalom gyógynövénye!

A citromfű szárítása:

A citromfűnek a friss tavaszi hajtásait vagy a nyári leveleit szedjük. Alapvetően bármely időszakban szedhetjük, de a friss tavaszi szedés zsengébb. Szedhetjük akár szárastól, így egyszerűbb a szedése. Persze szebb, gondosabb, de idő- és munkaigényesebb ha csak a leveleket szedjük. A száras-leveles citromfüvet, vagy a citromfű leveleket, hajtásvégeket tegyük az aszaló tálcájára, egy tálcára egy rétegben, lehetőleg szellősen. Ha túlzsúfoljuk a tálcán, és „egymás-hegyén hátán” vannak a levelek, nem tudjuk jól, egyenletesen kiszárítani a gyógynövényt.

Ha megteltek a tálcák (száríthatunk akár egyetlen tálcán is, de akkor is FONTOS, hogy mind az 5 alaptálca rajta legyen akár üresen is a készüléken!), az EZIDRI SNACKMAKER FD500 modell esetében válasszuk ki a legalacsonyabb fokozatot, az EZIDRI ULTRA 1000 FD1000 esetében pedig állítsuk be kb. 35-40 Co fokra.

A gyógynövények akkor őrzik meg szép színüket, ízüket és aromájukat, ha alacsony hőmérsékleten szárítjuk (a még optimális, alacsony hőmérsékleten). Ezzel a beállítás után nekünk már nincs gondunk, hisz az aszaló-szárító készülék állandóan őrzi a beállított hőmérsékletet.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási-szárítási hőmérséklet, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér a szárított mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs a szárítmányban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a citromfű levél, akkor kész a gyógy-szárítmányunk!

Ha szárastól-levelestől szárítottuk a citromfűvet, ebben az esetben most kell elvégeznünk a levelek leszedését a szárról. Arra azonban ügyeljünk, lehetőleg ne nagyon tördeljük össze a leveleket, miközben szedjük le a szárukról. Akkor szép a citromfű-szárítmányunk, ha minden egyes szárított levele ép. Ezért inkább ajánlatos levelenként leszedni frissen a száráról és úgy szárítani. Talán kicsit hosszadalamsabb művelet, de megéri a fáradtságot, mert szép, épek lesznek a szárított levelek.

A citromfűből készíthetünk teát, fürdőforrázatot, tinktúrát.

Citromfüves méz

A szárított citromfű leveleket, hajtásokat beletehetjük egy formás, jó záródó üvegbe, úgy, hogy rácsorgatunk akác- vagy vegyes virágmézet. A szárítmánnyal feldúsított méz, mégha egyszerű kommersz mézről is van szó, sokat nyer azáltal, hogy feljavítjuk a citromfűben található íz és illatanyagokkal, illetve vitaminokkal gazdagítjuk.

Fogyaszthatjuk kiskanállal, elropogtatva a mézben található szárított citromfűvet, de tehetjük egyenesen forróvizbe, ebben az esetben néhány csepp citromlé és már kész is a nyugató teánk.

A citromfűről (forrás: www.wikipedia.hu)

A citromfű (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

Hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) érdemes szedni, a leveleket virágzása kezdetén, július-augusztus hónapokban.


Elnevezése

A növény latin neve, Melissa görög eredetű női név, jelentése: „mézelő méh”. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek fölöttébb kedvelik, amint erről már idősebb Plinius római író-polihisztor is beszámol. Virágaiból citromfűolajat (Aetheroleum melissae) desztillálnak.

Elterjedése

Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben (Capitulare de vilis) írta elő termesztését. Nyugat-Európában csak az ültetvényeken található; Magyarországon és Észak-Amerika egyes részein meg is honosodott.

Felépítése, termesztése

Magassága elérheti a 150cm-t. Levelei tojásdad alakúak, enyhén csipkézettek, fűrészesek, citromillatúak. A levelek a négyélű száron keresztben átellenesen állnak. A gyógyszerészek az orvosságként használt leveleket Melissae folium-nak nevezik. Apró, fehér vagy enyhén pirosas virágai tízesével-húszasával a levélhónaljakban nyílnak, július-augusztusban. A növényre jellemző a pelyhesség és a kissé bozontosan szőrös szár is.

Meleg, napos helyen érzi jól magát. Április elején magról vetik vagy májusban palántázzák. Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is.

Hatóanyagai

A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.

Alkalmazása – gyógynövényként

Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

A karmelitavíz néven ismert "csodaszernek", amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.

Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként.

Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.

Alkalmazása – fűszerként

A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, tea, Martini-koktél és vaníliapuding ízesítésére is.

2011-05-12 07:12