7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Csalán szárítása

Gyógynövények szárítása

A csalán (Urtica dioica)


A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés. Fontos gyógynövény és tápnövénye számos hazai lepkefajunknak. Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti. A középkorban háborús időkben a kendert helyettesítették vele, belőle készítettek fonalat és szövetet. Levelének gyűjtési ideje március-április hónapra tehető, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal szokás gyűjteni.

 

A csalán szárítása:

 

A csalánnak a leveleit szedjük az Ezidri aszalógép használat esetén, lehetőleg akkor, amikor még szép zsengék, vagyis a tavaszi hónapokban. Alapvetően bármely időszakban szedhetjük, de a friss tavaszi szedés értékesebb. Szedhetjük akár szárastól, így egyszerűbb a szedése. Persze szebb, gondosabb, de idő- és munkaigényesebb ha csak a leveleket szedjük. A száras-levele csalánt, vagy a csalán leveleket tegyük az aszaló tálcájára, egy tálcára egy rétegben, lehetőleg szellősen. Ha túlzsúfoljuk a tálcán, és „egymás-hegyén hátán” vannak a csalán levelek vagy csalán leveles-szálak, nem tudjuk jól, egyenletesen kiszárítani a gyógynövényt.

Ha megteltek a tálcák (száríthatunk akár egyetlen tálcán is, de akkor is FONTOS, hogy mind az 5 alaptálca rajta legyen akár üresen is a készüléken!), az EZIDRI SNACKMAKER FD500 modell esetében válasszuk ki a legalacsonyabb fokozatot, az EZIDRI ULTRA 1000 FD1000 esetében pedig állítsuk be kb. 35-40 Co fokra.

A gyógynövények akkor őrzik meg szép színüket, ízüket és aromájukat, ha alacsony hőmérsékleten szárítjuk (a még optimális, alacsony hőmérsékleten). Ezzel a beállítás után nekünk már nincs gondunk, hisz az aszaló-szárító készülék állandóan őrzi a beállított hőmérsékletet.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási-szárítási hőmérséklet, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér a szárított mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs a szárítmányban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a csalán szárastól, vagy ha a szedett leveleket szárítottunk, akkor a levelek (a levelek hamar száradnak), akkor kész a gyógy-szárítmányunk!

Ha szárastól-levelestől szárítottuk a csalánt, ebben az esetben most kell elvégeznünk a levelek leszedését a szárról. Így már nem csíp a csalán, könnyebb vele bánni, arra azonban ügyeljünk, lehetőleg ne nagyon tördeljük össze a leveleket, miközben szedjük le a szárukról. Akkor szép a csalán-szárítmányunk, ha minden egyes szárított levele ép.

A csalánból készíthetünk teát, fürdőforrázatot, tinktúrát.

2011-07-06 10:43