7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Cseresznye és meggy aszalása

Mossuk meg a gyümölcsöt, hagyjuk egy szitatálban lecsöpögni. Magvaljuk ki a meggyet vagy cseresznyét, kissé fordítsuk kifele a húsát és a húsával felfele tegyük a tálcákra, kicsit szellősen szétterítve. Így lesz egyenletes az aszalás.

 

Az Ezidri Snackmaker FD500 modell esetén válasszuk ki a második fokozatot, a gyümölcs/zöldség aszalást/szárítást. Az Ezidri Ultra 1000 FD1000-es modell esetében állítsuk az aszaló gombját 550C fokra.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási idő, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér az aszalt mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs az aszalványban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a gyümölcs, még könnyen hajlik, de nyomásra érzékelhetően nem maradt benne víz, már kész is az aszalványunk.

Az aszalt cseresznyét használhatjuk desszertekhez, gyümölcsös püspökkenyerekhez, fagylaltkelyhek ízesebbé tételéhez.

Az aszalt meggyet ugyancsak használhatjuk a fenti célokra, de nagyon finom likőr is készíthető belőle.

Joghurtot, müzlit szintén gazdagíthatunk aszalt gyümölcsökkel.

Mindkét aszalvány natúr módon fogyasztva is kitűnő!

2010-07-02 17:03