7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Eper aszalása

Az aszaláshoz érett epret válogassunk. Mossuk jól meg egy szűrőben a gyümölcsöt, hagyjuk kissé lecsöpögni.

Egy éles késsel szeleteljük fel körszeletekre, kb. 5 mm-es legyen a vastagsága. Helyezzük el szellősen a tálcákon.

Az alsó tálcára helyezzük el az előzőleg nagyon vékonyan beolajozott síma tálcabetétet, hogy az eper leve ne csurogjon véletlenül a készülékbe. (Ügyeljünk arra, hogy csak nagyon vékonyan olajjozzuk be a síma tálcát. Ha kissé túlolajoztuk, egy papírkendővel óvatosan itassuk fel a felesleges olajat).

Az epret az EZIDRI ULTRA 1000-es (FD 1000) készülékben 50 fokon szárítsuk, a SNACKMAKER (FD 500-as) modell esetében pedig a gyümölcsaszalás fokozaton.

Ha már eléggé száraz az aszalmány, szedegessük le óvatosan a tálcákról, tegyük jól záródó üvegbe, vagy lehegesztett fóliazacskóba, melyet aztán a mélyhűtőbe teszünk. A jól kiszárított eperkarikák a mélyhűtőben nem ragadnak össze - mivel nincs bennük nedvesség - ezért bármikor elővehetjük és gyakorlatilag szinte azonnal felhasználhatjuk.

A szárított epret használhatjuk kelyhek díszitsére, ízesítésére, gyümölcskenyerekbe, tortákhoz, likőrökhöz, pálinkának agyazáshoz, különleges gyümölcsös ecet készítéséhez, stb.

2010-06-10 17:54