7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Egyebek

Vissza

Erdei gyümölcstea aszalványokból

Erdei gyümölcs-tea

 

Az igazi erdei gyümölcsökből készült tea nem éppen olcsó. Különösen nem, ha még apró gyümölcs-darabkákat is tartalmaz.

Aszalóval könnyedén készíthetünk mi magunk is igazi „egészség” teákat.

Az aszaló használati könyvében az apró magvas, bogyós gyümölcsöket nem ajánlják aszalásra, hiszen a gyümölcsből távozik a víz, kisebb lesz az amúgy is kicsiny bogyós gyümölcs mérete, a magvak meg maradnak eredeti nagyságukban – ezért nem nassolnivaló csemegék.

Teának viszont kiválóak: fantasztikus az aromájuk, illatuk!

Készítsünk belőlük teát, hiszen forrázva is gyakorlatilag sok vitamint megőriznek!

(Fűszernövény fokozaton szárítsuk ezeket a bogyós gyümölcsöket, hogy kíméletes legyen az aszalás és így szép színük legyen).

Ilyen apró gyümölcsök: az erdei szamóca, az erdei vagy házi málna, a ribiszke, a fekete áfonya, a csipkebogyó, az érett szeder, az érett kökény.

 

Az erdei szamócát, az erdei málnát, áfonyát ne mossuk, szedés közben ügyeljünk arra, nehogy szennyeződjenek (mosás közben ezek a gyümölcsök szétmennek, viszont forró teavízzel leforrázva már elpusztulnak az esetleges kórokozók, nem kell tartani a tea fogyasztásától).

 

Terítsük szét, amennyire lehet a sima tálcabetéttel kibélelt aszaló tálcát a gyümölcsökkel és szárítsuk „kopogósra” a bogyós gyümölcsöt (legalább 24 óra!). A sima tálcát előzőleg kenjük meg egy nagyon-nagyon kevés (egy-két csepp) étolajjal. Ennek ellenére ne ijedjünk meg, ha az erdei bogyós gyümölcsök nagyon odaragadnak. Kaparjuk le óvatosan megszáradás után a gyümölcsöket, tegyük nagyon jól záródó üvegedénybe, de még jobb, ha jól lezárt fóliába tesszük, és a mélyhűtőben tároljuk, mivel többféle gyümölcsnek kell összegyűlnie, amíg a teakeveréket el tudjuk készíteni. A fekete áfonyát szárítsuk kopogósra, mintha borszemek lennének (ez minimum egy-másfél napot vesz igénybe).

A fekete áfonyát tartósíthatjuk mézben is. Egy jól záródó üvegedénybe tegyük bele az áfonya negyedét, öntsünk rá mézet, megint áfonya, megint méz, kissé rázogassuk az üveget, hogy a méz körbecsurogja az áfonyát. A mézes áfonyát közvetlenül tehetjük a teánkba!

A ribizlit mossuk meg, szedjük le száráról a bogyókat és szárítsuk ki kopogósra. Tegyük jól záródó üvegedénybe vagy zárt fóliatasakkal a mélyhűtőnkbe és csak akkor vegyük elő, ha beszereztünk és megaszaltunk minden gyümölcsöt a teakeverékhez.

A jó érett csipkebogyót terítsük szét a tálcákon, szárítsuk egy-két napig. Ugyanúgy tároljuk, mint a fentebb említett gyümölcsöket, bogyókat.

 

Az érett szeder aszalása megegyezik a málna aszalásával. Sima tálcán szárítsuk, amelyet előzőleg egy csepp étolajjal bekentünk.

Meglepő eredményre jutunk az október végén szedhető jól beérett kökénnyel! Egyszerűen kopogósra szárítjuk egy-két napi aszalással. A vízben kioldódó színe gyönyörű bíbor! Kellemes színt ad a teának. Még meglepőbb, ha színtiszta szárított kökényt (az egész bogyót, persze) finom vodkába tesszük, 2-3 hétig állni hagyjuk. Az alkohol kioldja a kökényben lévő összes színező anyagot és sötét bordós-bíbor, kristálytiszta alkoholos oldatot kapunk, amiből házilag likőrt készíthetünk. A likőrhöz vegyünk a patikában desztillált vizet, adjunk hozzá cukrot, megmelegítve jól oldjuk fel a cukrot, a szirupot hűtsük le. Öntsük össze annyi színezett-kökényaromás vodkával, amennyire alkoholosnak szeretnénk a házi likőrünket.

A megmaradt kökényt hagyjuk annyi alkohollal ellepve, hogy elálljon hosszú ideig. Még egyszer ismételhetjük a vodkával való felöntést, de a bogyót akkor se dobjuk ki! Ha éppen csak annyi alkoholt hagyunk a bogyókon, hogy ellepje, különleges alkoholos díszítő gyümölcsöt kapunk, amely meglepően ízletes, izgalmas, egzotikus. Használhatjuk például fagylaltkehely díszítéséhez: a kehely tetejére nyomjunk tejszínhabot, arra szórjuk az alkoholban tartott kökénybogyókat. Nagyon finom ízt ad a kehelynek és igen mutatós a hófehér tejszínhabon!

Az erdei teánk alapjául használhatunk mentát vagy citromfüvet. A menta vadon is terem, citromfüvet egy nagyobb cserépben is nevelhetünk.

Könnyen száríthatók: szedjük le a leveleket és terítsük szét az aszaló szitatbetéttel bélelt tálcáin. Szárítsuk gyógynövény-fűszernövény fokozaton. Hamar megszárad.

 

Télen, ha jól tároltuk a kirándulások alkalmával szedett erdei terméseket, egy tálban keverjük össze. Vegyünk ki valamennyit egy jól záródó üvegbe, a maradékot még hagyjuk a mélyhűtőnkben, ha eddig ott tároltuk.

 

A gyógyfüveket beletehetjük a boltokban kapható teás szűrő-tartóba, amit csak belelógatunk a vízbe, aztán ki tudjuk könnyen venni és nem marad a teánkban, ki tudjuk könnyen önteni. A gyümölcsöket szórjuk bele a teába, mivel a forró teában megduzzadnak, könnyen fogyaszthatók.

Téli délutánokon, estéken kiváló vitamin-forrás, kellemes emlék nyári-őszi kirándulásainkról!

 

Fogyasszuk egészséggel!

 

2010-01-26 22:27