7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Levesek

Vissza

Erdélyi csírás csorba

Csírás erdélyi csorba (savanyú zöldségleves)

 

Hozzávalók (4 személyre)

500 gr kb. 3cm-es kockára vágott sertéscomb (vagy fiatal borjúcomb)

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

200 gr sárgarépa (2 szálnak felel meg) megtisztítva, karikára vágva

100 gr petrezselyemgyökér (1 nagyobb szálnak felel meg) megtisztítva és karikára vágva

50 gr póréhagyma karikára vágva

100 gr zellergyökér meghámozva, kb. 1 cm-es kockára vágva

200 gr görög (vagy valamilyen délies jellegű), hoszzú csövű, sötétzöld zöldbab kb. 1,5 cm-es csíkokra vágva

1 burgonya meghámozva, kockára vágva

2 szem paradicsom kockára vágva

3 teáskanálnyi apróra vágott friss tárkony (vagy 1 teáskanálnyi szárított tárkony)

2 teáskanál apróra vágott friss kapor (vagy 1 teáskanálnyi szárított kapor)

2 1/2 teáskanál Knorr Bors Magic (a savanyító alap, de helyette használhatunk kb. 3 teáskanálnyi frissen préselt citromlevet)

½ mokkáskanál Curry por

2 teáskanál só

10 mérőcsésze víz

 

Frissen a leves tetejére:

50 gr hagymacsíra

200 gr mungóbab csíra

 

A 4 evőkanál olíva olajat öntsük a fazék aljába. Tegyük rá a húskockákat, aztán sorjában a többi hozzávalót (zöldséget, fűszert). Ekkor a fazék szinte színültig lesz a hozzávalókkal. (Ez a fajta leves gazdag, zöldséges leves). Öntsünk rá a 10 mérőcsésze vizet. Ügyeljünk, hogy ne haladjuk meg a fazék belsejében megadott felső mércevonalat, inkább kissé a vonal alatt legyen a főzendő adag és a víz. Keverjük meg a hozzávalókat egy fakanállal.

Tegyük a helyére a fedőt, vigyázzunk arra, hogy a fedélen található fekete biztonsági szelep Closed – zárt – pozícióban legyen. Válasszuk ki a menüből a CONGEE SOUP BONE programot. Indítsuk el a főzést a START/CANCEL gomb benyomásával.

Ha a leves kész, a kukta jelez és automatikusan átáll a KEEP WARM (melegen tartás) funkcióra. Ha azonnal tálalni akarunk, kapcsoljuk ki a kuktát a START/CANCEL gomb benyomásával. Várjunk legalább 5 percet, amíg a kukta fedele lehűl. Ekkor óvatosan forgassuk nyitott (Open) pozícióba a kukta fekete biztonsági szelepét. Lehet, hogy még sok gőz távozik az edényből, ne ijedjünk meg, vegyük el a kezünket és hagyjuk, amíg az összes gőz távozik. Ekkor tudjuk csak levenni a kukta fedelét (ez az edény egyik biztonsági rendszere a beépített további 3 közül, hogy amíg a fazékban nyomás van, a kuktáról nem lehet levenni a fedelet!).

Tálaljuk azon forrón. Hintsük meg a levest mungóbab csírával és hagyma csírával. Ki-ki tehet hozzá tejfölt is, egyéni ízlése szerint.

 

Tipp: Ha nem kedveljük a savanyú típusú leveseket, akkor hagyjuk el a Knorr Bors ízesítőt, illetve a citromlevet. Ebben az esetben is hintsük meg csírával a forró levest. Kitűnő, vitaminos zöldségleves lesz a végeredmény!

 

2009-11-15 11:11