7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Göngyölt bárány

Hozzávalók (4 személyre)

Kb. 1 kg kicsontozott kicsontozott bárányhús (lehet hentes által kocsontozott nyak, comb, lapocka), mely egy 25x30 cm-es lap alakúra kikloppfolható és felgöngyölíthető

2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj

1 evőkanál extra szűz olíva olaj

1 evőkanálnyi vaj

1 csapott teáskanál só a kiklopfolt hús besózásához

1 mokkáskanál őrölt fekete bors a kiklopfolt húst borsozásához

1 kicsi, friss ágacska kakukkfű (vagy egy fél mokkáskanál szárított kakukkfű a hús szaftjába) (ügyeljünk a kakukkfűvel, frissen és szárítva is igen aromás fűszer!)

½ mérőcsésze víz

 

A töltelékhez:

150 gr (kb. 2-3 nagy szelet) kovászos házikenyér vízbe áztatva, majd jól kifacsarva (beáztathatunk kb. 2-3 zsemlét is kenyér helyett)

15 gr szárított szegfűgomba, langyos vízben visszaduzzasztva és apró darabokra vágva (helyette készíthetjük kucsmagombával vagy vegyes erdei gombával)

2 egész keményre főzött tojás, apróra felkockázva

1 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva vagy helyette 1 púpozott evőkanálnyi szárított petrezselyemzöld

1 teáskanál őrölt édes pirospaprika

1 mokkáskanál őrölt fekete bors

1 teáskanál kakukkfű (jobb ha van friss, de lehet szárított is)

½ teáskanál fokhagyma granulátum vagy 4-5 gerezd péppé zúzott fokhagyma

1 mokkáskanál őrölt koriander

1 csapott teáskanál só

1 egész nyers tojás

Keverjük össze alaposan a töltelék hozzávalóit.

Klopfoljuk jól ki a bárányhúst. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A közepére halmozzuk fel hosszában végig a tölteléket.

Göngyöljük rá két oldalról a húst, varjuk össze előbb a „göngyölt húsrúd” egyik végét egy nagyobb tűvel és fehér cérnával, aztán végig hosszában, végezetül pedig a másik végét is varrjuk be.

Öntsük az IDA vagy ELLA automata belső edényébe a 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olajat, a 2 evőkanál extra szűz olíva olajat, az evőkanálnyi vajat. Dobjuk a húsra a friss kakukkfű ágacskát, a bő fél mérőcsészényi vizet (vagy fehérbort – veltelinit például, vagy cserszegi fűszerest – vagyis valamilyen jó minőségű száraz, fehér, kicsit illatos bort).

Tegyük a fedőt az automatára.

 

Figyeljünk arra, hogy mind az Idánál, mind az Ella modellnél a fedőn lévő fekete biztonsági szelep ZÁRT (Closed) pozícióban legyen!

 

Az IDA modell esetében válasszuk ki a Menü gombbal a húspárolási programot, azaz a CHICKEN DUCK MEAT programot és indítsuk el a főzést a Start/Cancel gombbal.

 

Az ELLA modellnél két lehetőségünk van: választhatjuk az automatikus CHICKEN programot, ekkor nyomjuk be a gombot és a kijelzőn néhány másodpercen belül megjelenik a párolási idő, ekkor elindul a párolás.

Ha az egyéni beállítást választjuk, akkor az ADJUST PRESSURE TIME gombbal állítsunk be 20 percet (az egyéni beállítású főzésű idő lehetőséget ad a tapasztalataink alapapján, hogy puhábbra, vagy keményebbre készítsük el az adott ételt, mint azt az automatikus porgramozás lehetővé teszi).

 

Mindkét modell esetében ha a program lefut, az edény átáll automatikusan a Melegen tartási funkcióra (Keep Warm illetve Warm).

 

Az Idánál a Start/Cancel gombbal kapcsoljuk ki a programot, az Ellánál a Keep Warm/Cancel gombbal tehetjük meg ugyanezt.

 

Hagyjuk kb. 1-2 percig hűlni az edényt.

 

Ha még maradt gőz az automatában, fordítsuk Nyitott pozícióba a fedőn lévő biztonsági szelepet.

A fedő levehető.

 

Az elkészült göngyölt töltött bárányt tálalhatjuk párolva. Ekkor várjuk meg, amíg a hús teljesen kihűl és egy deszkán jó éles késsel szeleteljük fel. Tegyük a tálaló tálra, öntsük alá a szaftját. Toljuk be a sütőnkbe ha melegen akarjuk feladni. Hideg pecsenyének is kitűnő!

 

Ha ropogósra szeretnénk készíteni a gyöngyöltet, tegyük a húst óvatosan a sütőedényünkbe, öntsük alá a szaftját és pirítsuk meg előbb az egyik oldalát, majd fordítsuk át a másik oldalára is, hogy az is jól megpiruljon.

 

Ugyanúgy mint fentebb leírtuk: tálalható hidegen vagy melegen, azonban arra ügyeljünk, hogy csak hidegen tudjuk szépen felszeletelni a göngyölt pecsenyét.

Köretként kiválóan illik hozzá a kuszkusz, bulgur, de burgonyapürével is kitűnő fogás!

Tipp: Mivel a töltött pecsenye időigényes fogás, ezért elkészíthetjük előző nap a töltetléket, jól lezárva tárolhatjuk a hűtőnkben. A kiklopfolt húst sózva, borsozva szintén betehetjük a hűtőbe. A „göngyölés és varrási” műveletet hagyjuk másnapra, így könnyebben végzünk a pecsenye elkészítésével.

 

 

2011-04-17 20:17