7626 Pécs, Mohácsi út. 16
+36 (72) 482 017
+36 (72) 482 017
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Egyebek

Vissza

Gyógylikőrök

1) Reuma-elleni gyógylikőr

 

Hozzávalók:

kb. 25 db. szárított nyírfalevél

kb. 5 db. szárított diólevél

kb. 10 db. szárított zeller levél

20 db. szárított csalánlevél

30 szem borókabogyó

3 szem csillagánizs

½ liter vodka

4 evőkanál barnacukor

 

Vegyünk egy félliteresnél valamivel nagyobb jól záródó, csavaros fedelű befőttes üveget.

Szórjuk lazán az aljára a szárított leveleket és fűszereket. Hintsük rá a cukrot a szárítmányokra.

Öntsük rá a vodkát.

Meleg helyen érleljük kb. 2-3 hétig.

Ha a likőr jól összeért, szűrjük egy edénybe.

A kész likőrt öntsük át egy csinos, jól záródó likőrös üvegbe.

Ha lehet, cimkézzük fel az üveget.

Este igyunk belőle egy evőkanálnyit.

Jó vízhajtó, vértisztító tulajdonságú gyógy-szeszes ital.

 

2) Téli vitamin gyógylikőr

 

Hozzávalók:

kb. 20 db. aszalt banán-karika

kb. 3 db. aszalt ananász-karika

kb. 10 db. szárított sütőtök szeletke (ki is hagyható)

2 evőkanál szárított csipkebogyó

1 evőkanál szárított hibiscus-virág (bioboltokban kapható!)

10 körszelet héjastól aszalt almakarika

5 szelet aszalt kiwi

½ liter vodka

4 evőkanál barnacukor

 

Vegyünk egy félliteresnél valamivel nagyobb jól záródó, csavaros fedelű befőttes üveget.

Szórjuk lazán az aljára az aszalt gyümölcsöket. Szórjuk rá a cukrot.

Öntsük rá a vodkát.

Meleg helyen érleljük kb. 2-3 hétig.

Ha a likőr jól összeért, szűrjük egy edénybe.

Ha lehet, címkézzük fel az üveget.

Este igyunk belőle egy evőkanálnyit.

Kellemes ízű, vitaminokban gazdag szeszes ital. Szép, narancsos-piros színe van a csipkebogyótól és a hibiscus virágtól.

Vendégeknek is kínálható!

 

3) Nyugtató gyógylikőr

 

Hozzávalók:

2 bő evőkanálnyi szárított citromfű levél

2 bő evőkanálnyi szárított borsmenta vagy fodormenta

4 bő evőkanálnyi aszalt almahéj

1 aszalt alma héjastól szeletekre vágva

1 virágnyi szárított bodza

2 evőkanálnyi szárított komló

½ liter vodka

4 evőkanál barnacukor

 

Vegyünk egy félliteresnél valamivel nagyobb jól záródó, csavaros fedelű befőttes üveget.

Szórjuk lazán az aljára a szárítmányokat és az aszalt almahéjat. Szórjuk a szárítmányokra a cukrot.

Öntsük rá a vodkát.

Meleg helyen érleljük kb. 2-3 hétig.

Ha a likőr jól összeért, szűrjük egy edénybe.

A kész likőrt öntsük át egy csinos, jól záródó likőrös üvegbe.

Ha lehet, címkézzük fel az üveget.

Este igyunk belőle egy evőkanálnyit.

Kellemes ízű, nyugtató hatású szeszes ital.

2012-01-04 20:10