7626 Pécs, Mohácsi út. 16
+36 (72) 482 017
+36 (72) 482 017
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Gyógynövények szárítása, diófalevél


Diófalevél (Juglans regia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A diófának a leveleit szedjük főleg gyógyászati célokra, de fel lehet használni például fehér borecet ízesítésére is. A leveleket tegyük az aszaló tálcájára, egy tálcára egy rétegben, lehetőleg szellősen. Ha túlzsúfoljuk a tálcán, és „egymás-hegyén hátán” vannak a levelek, nem tudjuk jól, egyenletesen kiszárítani a gyógynövényt.

Ha megteltek a tálcák (száríthatunk akár egyetlen tálcán is, de akkor is FONTOS, hogy mind az 5 alaptálca rajta legyen akár üresen is a készüléken!), az EZIDRI SNACKMAKER FD500 modell esetében válasszuk ki a legalacsonyabb fokozatot, az EZIDRI ULTRA 1000 FD1000 esetében pedig állítsuk be kb. 35-40 Co fokra.

A gyógynövények akkor őrzik meg szép színüket, ízüket és aromájukat, ha alacsony hőmérsékleten szárítjuk (a még optimális, alacsony hőmérsékleten). Ezzel a beállítás után nekünk már nincs gondunk, hisz az aszaló-szárító készülék állandóan őrzi a beállított hőmérsékletet.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási-szárítási hőmérséklet, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér a szárított mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs a szárítmányban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a levél, nincs benne sehol nedves rész, akkor kész a gyógy-szárítmányunk!

A diófa-levélről (Juglans regia)

A diófa, másként olaszdió májusban virágzik, még mielőtt a levelei kifejlődnek. A friss leveleket gyűjtjük június közepén, amíg még könnyen átszúrhatjuk. A zöld dió burkát közvetlenül az érés előtt, mielőtt megbarnul, az érett termést pedig szeptemberben szedjük.
A diólevélből főzött tea igen hatásos szer emésztési zavarok, így székrekedés, étvágytalanság esetén, továbbá nagyszerű vértisztító. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. A diólevél főzete, fürdővízbe keverve igen hatásos minden görvénykóros és angolkóros megbetegedés, csontszú és csontritkulás, valamint gennyes körömgyulladás ellen.
Tejkiütés, fejkoszmó, és rüh esetén a zöld dió levelének főzetével mossuk le az érintett helyeket, az eredmény hamarosan megmutatkozik. Az ilyen főzettel történő lemosások illetve fürdők pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás és fehérfolyás esetén is segítenek. Szájpenész-, a fogíny, a torok és a gége megbetegedésekor öblögessünk vele. Erősebb diólevél-főzettel készített fürdő gyógyítja a fagydaganatot.
Erős hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt. Fejtetvesség ellen is kitűnő szer.
Június közepén szedett zöld dióból készíthető dióesszencia, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Kiváló szer sűrűvérűség ellen.


Teakészítés: 1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk.

Adalék fürdővízhez és lemosáshoz: teljes fürdőhöz 100 gramm, lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levelet veszünk.

Dióeszencia: körülbelül húsz db., négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük, és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.

 

Különleges borecet (vagy balzsamecet) szárított diólevélből és szárított zsályából

(a recept egy nagyon régi, bencés főapátságból származik, nevezetesen a Pannonhalmi Főapátságból. A borecetet a Pannonhalmi Főapátság nemrég forgalomba hozta, az eredeti receptbeli arányokat sajnos nem tudjuk, ezért mi csak tipp alapján készítettünk el egy dióleves-zsályás receptet)

Helyezzünk el egy jól záródó üvegbe 3-4 szárított diólevelet és vagy 5-6 zsályalevelet kb. fél liternyi fehérborból készült balzsamecetbe vagy borecetbe.

Hagyjuk az ecetet érlelődni a fűszernövényekkel együtt kb. 3 hétig. Utána szűrjük át egy díszes, formás szép üvegbe, amelyben tárolni fogjuk, és amelyben asztalra is tehetjük.

Érdekes íz-világ és gyógyhatás egyben!

 

Hasznos link:

 

http://www.terebess.hu/diok/21-01/1.htm

2010-01-17 09:54