7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Gyógynövények szárítása, körömvirág

Körömvirág (Calendula officinalis)

 

 

 

 

 

 

 

A körömvirágnak a virágait szedjük. Szedhetjük a szirmokat tartó fejjel együtt is, így egyszerűbb a szedése. A virágokat tegyük az aszaló tálcájára, egy tálcára egy rétegben, lehetőleg szellősen. Ha túlzsúfoljuk a tálcán, és „egymás-hegyén hátán” vannak a virágok, nem tudjuk jól, egyenletesen kiszárítani a gyógynövényt.

Ha megteltek a tálcák (száríthatunk akár egyetlen tálcán is, de akkor is FONTOS, hogy mind az 5 alaptálca rajta legyen akár üresen is a készüléken!), az EZIDRI SNACKMAKER FD500 modell esetében válasszuk ki a legalacsonyabb fokozatot, az EZIDRI ULTRA 1000 FD1000 esetében pedig állítsuk be kb. 35-40 Co fokra.

A gyógynövények akkor őrzik meg szép színüket, ízüket és aromájukat, ha alacsony hőmérsékleten szárítjuk (a még optimális, alacsony hőmérsékleten). Ezzel a beállítás után nekünk már nincs gondunk, hisz az aszaló-szárító készülék állandóan őrzi a beállított hőmérsékletet.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási-szárítási hőmérséklet, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér a szárított mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs a szárítmányban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a virágfej, vagy ha szirmokat szárítottunk, akkor a szirmok (a szirmok hamar száradnak), akkor kész a gyógy-szárítmányunk!

Leszedhetjük a virág szirmait is és így is száríthatjuk. De akár a fejestől szárított virágból is kitépkedhetjük a szirmokat.

Mindhárom szárítási mód megfelelő.

 

Néhány tudnivaló a körömvirágról:

(forrás: Wikipédia)

A körömvirág (Calendula officinalis) egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. A vidéki kertek kedves, jól ismert, fagytűrő, egyéves növénye sokrétű gyógyhatásáról ismert, de ételek színezésére és kozmetikai szerként is felhasználják.

Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.

Pollenje allergiát okozhat.

Felhasználása:

Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk.

Gyógyhatása

Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Kivonatait gyomor- és nyombélfekély kezelésére, külsőleg rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák. A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

 

Hasznos link:

www.nagyutazas.hu/magyar/magazin/article.php?id=284

2010-01-17 10:10