7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Desszertek

Vissza

Gyümölcsös rizs - vegáknak is

 

Gyümölcsös rizs Idában elkészítve

 

Hozzávalók: (4 személyre)

2 mérőcsésze rizs

1 evőkanálnyi kockára vágott, cukrozott narancshéj (kapaható készen a Lidl-ben, de otthon is lekészíthetjük: apró kocákra vágjuk a narancs héját, beletesszük egy jól záródó üvegbe, jól becukrozzuk, kisség megrázzuk, hogy mindenhol érje a cukor a narancshéj-kockákat, aztán rácsavarjuk az üvegre a zárókupakot. Betesszük a hűtőbe, 1-2 hónapig tökéletesen eláll. A cukor önmagában igen jól tartósít, főleg, ah alacsony hőmérsékleten – hűtőben – tároljuk a desszertek, sütemények ízesítésre szánt olcsó hozzávalót.)

2 evőkanálnyi mazsola

1 mérőcsészényi mirelit meggy, vagy bármilyen más gyümölcs, mirelit,aszalt vagy friss (szeder, ribizli, eper, málna, stb.)

½ csapott teáskanál só

8 evőkanál cukor

1 tasak vaníliás cukor

2 ½ mérőcsésze víz+1 mérőcsésze narancslé vagy bármilyen gyümölcslé (de ne rostos!), de lehet kompót-lé is

 

A tetejére:

Tejszínhab, amelyet tálalás előtt teszünk a tálkákba szedett, lehűtött gyümölcsös rizs tetejébe.

A tejszínhabot „topoljuk” még meg tetszés szerint aszalt-vagy friss gyümölcsdarabkákkal.

Könnyű, egészséges desszert.

 

Tegyünk minden hozzávalót a főzőautomata belső edényébe. Kavarjuk kissé meg egy műanyag- vagy fakanállal. Kóstoljuk meg, hogy elég édes a rizs alá öntött lé.

Válasszuk ki a menüből a RICE COOKING programot, indítsuk el.

Ha az automta jelez, kapcsoljuk ki, de még várjunk vagy 5 percet, míg a főzőautomata fedele kissé lehűl. Ezen idő közben is még tovább dagadnak a rizsszemek.

Elkészült a rizs.

 

Mérjük ki tálkákba, tálalás előtt tegyünk a desszert tetejére tejszínhabot, megszórva aszalt vagy friss gyümölcs-szeletekkel.

 

Az egészséges desszertünkkel várhatjuk vendégeinket vagy kínáljuk a családot és gyermekeket a könnyű, egészséges édességgel.

 

Tipp:

Ha nagyon egészségesen akarunk étkezni, a fehér cukrot helyettesíthetjük barna cukorrral, vagy juharsziruppal. Minkettőből több kell a rizsbe, hogy megfelelően édes legyen, mivel a barnacukor vagy a juharszirup édesítő ereje alacsonyabb a fehér cukorhoz hasonlítva. A juharszirupot számoljuk bele a folyadék-mennyiségbe.

 

Jó étvágyat!

2010-01-24 20:30