7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Gyümölcstekercs

Őszibarack rolád

Hozzávalók:

1 kg. jó érett őszibarack tálcánként,

1 bő teáskanál zabkorpa

méz, vagy nyírfa, vagy barnacukor, ízlés szerint

 

Hámozzuk meg a jó érett őszibarackokat. Vágjuk kockára.

Tegyük egy tálba és krumplitörővel vagy blenderrel zúzzuk össze, pépesítsük (nem kell nagyon pépesre zúzni, lehet kissé darabos). Adjunk a masszához egy kávéskanálnyi zabkorpát, hogy jobban „összefogja” a pépet (ráadásul a zabkorpa igen egészséges, mivel magas a rostanyag tartalma).

Ízlés szerint adhatunk a masszához kevés cukrot (nyírfacukrot, barna cukrot) vagy mézet (ha édesíteni szeretnénk a gyümölcsmasszát). Ugyancsak ízlés szerint keverhetünk különféle magokat is a gyümölcspépbe: napraforgó, dió, vágott mandula, tökmag, stb.).

Az aszalókészülék sima tálcabetétnek elnevezett tartozékát finoman olajozzuk át, úgyhogy ne csurogjon az olajtól, inkább csak annyi olajat kenjünk el a sima tálcabetéten, hogy egy finom réteget képezzen. Ez biztosítja, hogy a rolád nem ragad oda, és könnyű lesz feltekerni. Az olajozott sima tálcabetétre tegyük rá a masszát, igazítsuk el, hogy egyenletes legyen.

Tegyük be az aszalógépbe és aszaljuk kb. 10-12 órát közepes fokozaton EZIDRI SNACKMAKER esetén, vagy 40-42 Celsius fokon az EZIDRI ULTRA 1000-es, illetve a VEGA esetén. Ha csak egetlen simabetétnyi gyümölcsöt aszalunk, természetesen akkor is a készüléket mind az 5 tálcával üzemeltetjük (VEGA esetében mind a 4 tálcával), még ha a többi tálca éppen üres, nincs rajta semmi aszalnivaló! Ha letelt az ajánlott aszalási idő, várjunk kb. fél órát, amíg kissé kihűl a készre aszalt „gyümölcs-lepény”.

 

Kezdjük óvatosan feltekerni, csavarni, mint egy palacsintát. Ha feltekertük, készen is vagyunk a gyümölcs-roláddal! Tárolhatjuk jól záródó edényben, légmentesen fóliázva. Fogyasszuk kis szeletekre vágva, nagyon mutatós nassolnivaló!

Tipp: Minden alaposan megérett (akár túlérett) gyümölcsből készíthetünk pompás gyümölcs-roládot! Éppen az a gyümölcs jó a roládhoz, amit jószerivel már semmire se használnánk! Ilyen a túlérett eper, a túlérett banán, stb. Nagyon mutatós, ízletes és egészséges vendégváró!

2013-07-10 20:27