7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

Hagymapor készítése

Hagymapor készítése

Hozzávalók:

- tetszés szerint annyi fej megtisztított vöröshagyma, amennyit szárítani szeretnénk (kb. 3-4 nagyobb fej hagyma tehető egy tálcára, ULTRA 1000-es típus esetében, a Snackmaker modell esetében és az AVAIR VEGA-ban kb. 3 fej)

- kevés őrölt, jó minőségű só (például Himaláya só, tengersó, parajdi só, stb.) (5 tálcányi szárítmányhoz kb. 1 evőkanl só elegendő)

Tipp: a só elhagyható, készíthetjük csak natúr a hagymaport

Tisztítsuk meg a hagymafejeket.

Egy nagyobb tálba reszeljük bele (vagy valami jó vágó-blenderrel vágjuk kis darabkákra, hogy könnyen, hamar kiszáradjon a hagyma).

Terítsük szét az apróra darabolt (reszelt) hagymát a tálcákon, melyet előzőleg kibéleltünk egy-egy szita- vagy sima betéttel.

Állítsuk az aszalót:

- EZIDRI ULTRA 1000-es modell esetében 50-55 Celsius fokra

- EZIDRI Snakmaker modell esetében Medium fokozatra

- AVAIR VEGA esetében kb. 50 Celsius fokra (vagy kissé magasabbra is állíthatjuk, hogy jól kiszáradjon a hagyma)

FIGYELEM: Hagyma szárítása esetén ne szárítsunk mást az aszalóban, csakis hagymát. Minden más esetben vegyesen is aszalhatunk, száríthatunk, anélkül, hogy az aszlványok, szrítmányok átvennék egymás illatát, kivétel ez alól a hagyma és a fokhagyma.

A hagymát és fokhagymát célszerű csak önmagában szárítani, ne társítsuk semmi mással!

 

Ha tehetjük, szárítsuk kint, teraszon, azaz fedett helyen, ahol eső nem érheti, mivel szárítás közben elég jól érződik a levegőben a hagyma jellegezetes illata.

Ha a hagyma "kopogósra" aszalódott, szedjuk a tálcákról egy tálba. Kávédarálóval vagy blenderrel őröljük apró porrá.

Tegyük jól záródó üvegbe.

A hagymapor kitűnő levesekbe szórva, pecsenyékre fűszerként ráhintve, vagy bármihez kitűnő, amihez hagymát használunk. Töltelékekbe szintén kiváló.

A hagymapor nagyon finom, ízes fűszer. használhatjuk saját magunk készítette fűszerkeverékekbe, házi vegetába.

 

A hagymáról (forrás: www.hazipatika.hu)

 

 

 

A növény leírása:

A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. Közép-Ázsiából került Magyarországra. Botanikai szempontból évelő, termesztési szempontból kétéves növény. Ősrégi konyhai fűszer, nálunk is termesztik. Bizonyos kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát.

Hogyan gyűjtsük?

A zsenge hagyma tavasszal, az érett vöröshagyma pedig ősszel szedhető. Első évben hozza a fogyasztásra alkalmas hagymáját, második évben a szárat, a virágot és a magot.

Mi van benne?

A növény hagymáját használják gyógyászati célokra. Kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket tartalmaz.

Mire jó?

A vöröshagymát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére.

A mai fitoterápiában a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre.

A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is. Az ellenálló-képességet növeli, így érdemes bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.

A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezetben bizonyították.

Vizsgálták a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mert egyes feltevések szerint kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását.

 

 

 

2013-09-26 18:43