7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

Házi vegeta készítése

Házi vegeta készítése

Hozzávalók:

- Tetszés szerinti mennyiségű megtisztított, blenderrel, vagy valamilyen aprítóval apróra vágott vagy reszelt friss, lehetőleg saját termésű, vagy piacon, kofától vásárolt sárgarépa(kb. ¼-1/2 kiló fér el egy tálcán)

- Ha a sárgarépát 2/4-nek tekintjük, akkor ¼ -nyi legyen a petrezselyemgyökér mennyisége, melyet szintén megtisztítunk és apróra vágjuk vagy reszeljük

- kb. 1/8-ad mennyiségű zellergumó, megtisztítva, apróra vágva, vagy reszelve

- 1/8-ad mennyiségű karalábé, megtisztítva, apróra vágva, vagy reszelve

- 2-3 édes, húsos paprika apró kockára vágva

- kb. 2-3 paradicsom, kettévágjuk, kikaparjuk a magvas-leves részét és a húsos részét pedig apró kockára vágjuk

- nagy csokor petrezselyem zöldje, levelestől, szárastól

- kisebb csokor zellerzöldje, szárastól, levelestől

- kis csokor lestyán, szárastól, levelestől

- kb. egy csapott evőkanálnyi kurkuma

- Kevés őrölt erdélyi, parajdi só, esetleg lengyel wielickai vagy himalájai só

Tisztítsuk meg a zöldségeket: gyökereket, gumókat és blenderrel, szeletelővel vágjuk apró kockákra. Reszelhetjük is.

Mossuk meg a paprikát, paradicsomot és szeleteljük apró kockára.

A zöldeket mossuk meg és egy puha konyharuhával kissé itassuk fel a nedvességet.

A tálcákat béleljük ki sima tálcabetéttel, erre, az alsó tálcára kerüljön a paradicsom, illetve a rákövetkezőre (főleg az alsó tálcát, nehogy a paradicsomlé rácsorogjon a készülékre)! A többi tálcát is bélelhetjük sima tálcabetéttel, de ha csak szitabetétünk van, az is jó. Fő, hogy az apró zöldségdarabkák és a száraz zöldfűszerek ne potyogjanak le a tálca résein keresztül. A paradicsom után következzen a paprika, aztán a sárgarépa, fehér répa, karalábé, zellergumó. A zöldek a legfelső tálcákon legyenek! Nem szükséges apróra vágnunk, mivel szárazon könnyen leszedhetők a levelek a szárukról és könnyedén szétmorzsolhatók.

Állítsuk be az EZIDRI Snackmaker modellnél a Medium, közepes szárítási hőmérsékletet, az Ultra 1000-esnél pedig kb. 50-55Celsius fokra tekerjük a hőmérséklet szabályozó gombot, az Avair Vega esetén pedig kb. 42-48 Celsius fokra.

Ha a zöldségek már szárazak, kopogósan szárazak, kapcsoljuk ki az aszalót. Szedjük ki az apró darabos zöldségeket egy tálba. Egy másik tálba szedjük bele a zöldfűszerek leveleit, és morzsoljuk jól szét.

Végül egy nagy tálban keverjük jól össze a száraz zöldség darabkákat, és a morzsolt zöldfűszereket.

Darálóval (lehet sima kávédaráló is!) daráljuk porrá a szárított keveréket.

A korábban külön szárított hagymaporból is keverjünk hozzá és a kurkumát, mely szép sárgás színt kölcsönöz a keveréknek!

Az így kapott házi vegetaport tároljuk jól záródó kis üvegben, sötét, szellős helyen.

Felhasználhatjuk flekken típusú húsok fűszerezéséhez, vagy bármilyen sült-főtt ételféleséghez, levesekhez.

Tipp: Keverhetünk a kész a házi vegetánkhoz finom sót is, például erdélyi parajdi sót, vagy lengyel wielickai sót, de akár Himalaya sót is! Ezek ugyanis a legfinomabb, legegészségesebb sók!

2013-09-11 21:38