7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Illatos ibolya (Viola Odorata) szárítása

Talán az első tavaszi gyűjtendő gyógynövény.

 

Leveleit és virágait gyűjtjük. Megterem gyümölcsösökben, réteken, parton, erdőszélen, szinte bárhol. Első ibolyák március közepe-vége fele jelennek meg, de az ibolya virágzik áprilisban, egészen május elejéig.

 

A leveleiben több a gyógyanyag (nyálkaoldó), a virágai viszont finom, illatosak. Keverhetjük együtt a gyógyteába.

 

Célszerű egy tálcán a virágokat (mutatósabb, ha szár nélkül szedjük, és úgy szárítjuk), egy másik tálcán a leveleket szárítani, a legalacsonyabb fokozaton. Terítsük szét a virágokat is, a leveleket is, hogy lazán legyenek a tálcán, így jobban száradnak.

 

Papírtasakban (jól lezárva) vagy papírdobozban tároljuk.

Ha a virágot, levelet jól kiszárítottuk, sokáig eltartható.

 

A teáját csak forrázzuk. Hagyjuk kb. 5 percig állni. Egy csészényi forró vízbe tegyünk kb. 1 teáskanálnyi szárított levele, virágot vegyesen. A tea színe világos zöldszínű lesz. Ízesítsük mézzel.

 

Tipp:

Mint ehető virág, szórhatunk desszertkelyhekre egy csipet kékszínű ibolyát.

 

Vannak tearajóngók, akik különféle növényekkel illatosítják a jó minőségű fekete teát. A kékszínű ibolya is alkalmas teaillatósítónak.

Íme a Hanami-teaház egy különlegessége, a Kék Ibolya tea, kuriózumképpen (forrás: http://www.hanami-teahaz.hu/types_izesitett.htm

 

Ibolyaszirmokkal, búzavirággal díszített fekete tea, átható, szinte parfümös virágillattal, édes ízzel. Barna cukorral és mézzel tovább fokozható.

 

Az ibolyáról:

(Forrás: http://gyogynovenyek-gyogyteak.com/illatos-ibolya-viola-odorata.htm

Illatos ibolya, fácsinka, gyönge virág, kék-, márciusi-, szederjes-, vagy tavaszi ibolya, vagy viola ( Viola odorata ). Ibolyafélék ( Violaceae ). 5-15 cm.

Tarackot és indát hajt. Levelei kerekdeden tojásdadok, mélyen szívesek, kocsányostól rövid szőrűek. Pálhái tojásdad lándzsásak, szélei kopaszok, legfeljebb a csúcson kissé pillásak. A csésze ölbe hegyesszögű. Pártája ötszirmú, egyik rövid, tompán végződik sarkantyúban:, violaszínű, ritkán fehér. Illata kellemes. Bibéje kampósan görbült. Kései virágai rendszerint sziromtalanok. Termése pelyhes tok. Terem cserjésekben, erdőkben, az egész országban. Kedves kerti virág is.

Használata: A szagos ibolyának az utóbbi időben nagy jelentőséget és gyógyerőt tulajdonítanak. Leveleivel és virágaival a rákot kezdik gyógyítani. Régen a márciusi ibolya virágának, levelének főzetét nyavalyatörésnél, mellfájásnál, köhögésnél, láznál mézzel keverve, sikerrel használják. Megjegyzem, hogy a szagos ibolya virágát forró vízzel leöntjük:, forralni nem szabad.

Külsőleg: a nyers leveleket és a friss virágokat ráksebekre kötözik.

A háromszínű ibolya ( Viola tricolor ) a kék ibolyával azonos hatású:, a sárga ibolyát ( Caltha palustris ) a lépdaganat ellen isszák.

A levelek a méhcsípést gyógyítják.

A kékibolyából finom szörp is készíthető!

A www.ritmusakonyhaban.blog.hu-n találtam, érdemes a blogba is beleolvasni, szívből ajánlom!

www.ritmusakonyhaban.blog.hu/2013/04/18/illatos_ibolyaszorp

 

A Wikipédiából:

Illatos ibolya

Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2011. január 8.

Pontosság

ellenőrzött

 

 

Rendszertani besorolás

Ország:

Növények (Plantae)

Törzs:

Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály:

Kétszikűek (Magnoliopsida)

Rend:

Malpighiales

Család:

Ibolyafélék (Violaceae)

Nemzetség:

Viola

Faj:

V. odorata

Tudományos név

Viola odorata
L.

Az illatos ibolya (Viola odorata), népies nevén: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növény, Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt.

Tartalomjegyzék

Jellemzők

Illatos, fehér, vagy lila virágai tavasz közepéig nyílnak.

Felhasználása

Kandírozhatjuk, sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosításra használhatjuk.

Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.

Gyógyhatása

Friss, vagy szárított virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható.

 

2011-03-16 20:01