7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Köretek

Vissza

Karalábé főzelék - kaporral, zsályával

Karalábé főzelék - kaporral, zsályával

Hozzávalók (2 személyre – 4 személyre duplázzuk az adagot)

 

500 gr kockázott friss vagy mélyhűtött karalábé

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 húsleves kocka (morzsoljuk rá a karalábéra, hogy jobban eloszoljon)

1 bő, púpozott evőkanál apróra vágott friss petrezselyem-zöld, vagy ha nincs friss, jó a szárított is, abból elég kb. ½ evőkanálnyi

1 evőkanál apróra vágott friss kaporzöld (vagy helyette ½ evőkanál szárított kapor)

½ evőkanál őrölt (vagy morzsolt) zsálya (el is maradhat)

½ evőkanál paprikakrém (édes)

¼ evőkanál fokhagyma krém (vagy 2-3 gerezd péppé zúzott fokhagyma)

40 ml (¼ mérőcsésze víz)

 

Behabarás: 1 bő evőkanál finom liszt (de lehet rozs, tönköly vagy akár árpa liszt is)

1,5 dl tejföl

 

A habaráson kívül mindent tegyünk bele a főzőautomata belső edényébe és keverjük meg egy fakanállal, hogy egyenletes legyen. (Ha mélyhűtött a karalábé, azt is felengedés nélkül tegyük bele az edénybe!)

 

IDA esetén: válasszuk ki a RICE (rizs programot)

ELLA esetén szintén RICE program

Ella 6 PLUS esetén RICE (vagy manuálisan beállítás esetén: ha friss a karalábé elég 7-8 perc, mélyhűtött esetén inkább 10 perc)

Ella 6 LUX esetén választhatjuk a RICE programot, vagy a panel középső részén a STEAM gombbal válasszuk ki a Zöldségek (azaz Vegetable) programot. Természetesen manuálisan is kiválaszthatunk tetszés szerinti időt (friss karalábé esetén elég 7-8 perc, mélyhűtött esetén inkább 10 perc)

 

Ügyeljünk mindig arra, hogy a fedőn lévő nagy biztonsági szelep ZÁRT pozícióban legyen!

 

Ha a program lejárt, kapcsoljuk ki, várjunk néhány percet, amíg a fedő lehűl.

Fordítsuk óvatosan a fedőn lévő szelepet NYITOTT pozícióba, hogy a felesleges gőz távozzék az edényből.

 

Most már levehető a fedő!

 

Behabarása: A lisztet keverjük el csomómentesen egy tálkában a tejföllel. Kapcsoljuk be FEDŐ NÉLKÜL az edényt egy tetszőleges programra (például RICE).

Öntsük a főzelék alá a habarást, keverjük meg egy fakanállal, buggyantsunk egyet rajta, kapcsoljuk ki a készüléket és a főzelék tálalásra kész!

 

Tipp: Ha szükséges, ízlés szerint sózhatjuk! Mivel a húsleves kocka sós, a paprikakrém szintén, ezért csak a legvégén tegyün sót, ha már megkóstoltuk a főzeléket és esetleg még úgy érezzük, kell egy kevés só bele!

 

2014-03-05 20:56