7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Bébiételek

Vissza

Karalábéfőzelék bazsalikommal, kaporral (9 hónapos kortól)

Karalábé főzelék bazsalikommal, kaporral (9 hónapos kortól)

 

Hozzávalók:

 

1 teáskanál kacsazsír (helyette lehet vaj is, vagy extraszűz olívaolaj)

2 közepes méretű vajpuha, friss karalábé, meghámozva, apró kockára vágva (kb. 450 gr)

1 teáskanál házi vegeta (ha bolti, akkor a sózással ügyeljünk!)

6-8 levél friss bazsalikom, apróra vágva – a felét főzés előtt tesszük bele, a másik felét frissen, turmixolás előtt, így üde marad a püré/főzelék íze!

2 bő evőkanálnyi apróra metélt friss kapor (a kapor enyhe fűszer, nem kell „spórolosan bánni vele) – ennek is felét főzés előtt tegyük a masszába, a másik felét frissen, turmixolás előtt! Így üde lesz a püré/főzelék íze

4 karika póréhagyma, alaposan megmosva, karikára vagy apróbb csíkokra vágva

½ mokkáskanál só

1 mérőcsésze víz

 

Behabaráshoz (nem feltétlenül szükséges behabarni!, tetszés szerint választhatunk a sima püré vagy habart főzelék között!):

1 evőkanálnyi zab- (köles- vagy rozs-)liszt

1 dl biojoghurt

 

Tegyünk minden hozzávalót a kukta belső edényébe. Keverjük össze egy fakanállal vagy műanyagkanállal.

Zárjuk le a fedőt, ügyeljünk arra, hogy a fedőn lévő nagy biztonsági szelep zárt pozícióban legyen!

 

IDA esetén: válasszuk ki a Chicken Duck Meat programot és indítsuk el a párolást

ELLA6 PLUS esetén válasszuk ki a menüből a Baby Food programot és indítsuk el

ELLA6 LUX esetén válasszuk ki a Porridge programot és indítsuk el

Manuális beállítás esetén (Ella Plus és Lux esetében van erre lehetőség) válasszunk ki kb. 18-20 percet a pároláshoz.

 

Ha lejárt a program, kicsit várjunk, amíg lehűl a fedő, aztán nyissuk ki a fedőn lévő szelepet, hogy a gőz távozzék a fazék belsejéből. Csak ekkor tudjuk kinyitni – biztonsági okokból – az edényt és levenni a fedelet.

Öntsük a puhára párolt masszát egy keverőtálba és turmixoljuk össze kedvünk szerinti állagúra (pépesebbre, vagy enyhén darabosra).

 

A babának tálalhatjuk a párolt karalábét kevés főtt vagy párolt csirkehússal, marhahússal vagy borjúhússal, nyúlhússal vagy éppen csirkemájjal, ízlés szerint. A főtt húst rostjaira merőlegesen vágjuk igen apró kiskockákra. Hal is illik hozzá, csak nagyon ügylejünk, a halat jól pároljuk meg vagy süssük át és aprólékosan, türelmesen szálkázzuk ki (tengeri hal ajánlott leginkább, mivel kevéssé szálkás).

 

Ha főzeléknek készítjük, habarjuk be, a következőképpen:

 

Behabarás: 1 evőkanálnyi zab- (köles- vagy rozs-)liszt, 1 dl biojoghurt

 

Egy tálkában keverjük simára a kanál lisztet és a joghurtot.

Az Idát vagy Ellát indítsuk el a RICE programon FEDŐ NÉLKÜL!

Öntsük a habarást a masszához.

Főzzük így kb. 1 percig, majd kapcsoljuk ki az automatát.

A főzelék tálalásra kész!

Bármelyik variáció (párolva vagy behabarva) komplett ebéd a hozzátápláláshoz!

Jó étvágyat!

 

 

2014-10-03 15:54