7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Egyebek

Vissza

Kökénylikőr

Igazi inyencség!

Elkészítése egyszerű, inkább a kökényt begyűjteni küzdelmesebb – és izgalmasabb része a vállalkozásnak…

Október végén, november elején szedjük a kökényt, amikor megcsípte a dér, de legalábbis már eléggé hűvösek a hajnalok.

Ha kirándulós, természetjárós típusok vagyunk, akkor semmi dolgunk, mint jó meleg ruhába öltözni és nekivágni erdőszéleknek, cserjéseknek! Hasznos és kiváló kirándulás, még a kisebbek is kalandosnak találják (főleg, ha kapnak egy aranyos, „Piroskás” kosárkát a karjukra, amiben a zsákmányt gyűjthetik!).

Érdemes már nyár végén kinézni magunknak a kökényest, ahova majd visszatérünk.

Ha van kertünk, a kisebb méretű-kökény bokrocskát kertünkben is elültethetjük ősszel vagy kora tavasszal, jól megfér kertünk egy sarkában, semmilyen különösebb gondozást nem igényel. A honlap üzemeltetői ez utóbbi megoldást választották és három év múlva a kökény szépen meghozta termését. Már erdőszélre se kellett menni érte. Ugyanezt tettük egy parány galagonya-bokorral, bár a galagonya nehezen ered. A galagonyát gyógy-virágjáért fogadtuk be kertünk egy kerítés-menti zugába, mára már szép cserjéssé-szerényebb méretű fává nőtte ki magát, és hihetetlen mennyiségű galagonya virágot hoz minden év tavaszán. Azért szerencsére akad még bőven mit gyűjtenünk természetjárásaink során… ).

Ha begyűjtöttük a termést, mossuk meg folyóvíz alatt egy szűrőben, és hagyjuk lecsepegni. Aztán terítsük szét az aszaló tálcákon. Az alsó tálcára tegyük a sima betétet, aztán már nem szükséges sima vagy szitabetéttel kibélelni a tálcákat, hiszen a kökény nem potyog át az alatta lévő tálcára. Ha van szitabetétünk, akkor persze alátehetjük, könnyebben boldogulunk a kész aszalmánnyal.

Általában véve jó, ha van két tálcára való kökényünk (ez kb. 2-3 bő maréknyi bogyó, lazán, szellősen szétterítve). Az aszalást magvastól végezzük, 24 órát gyümölcs-fokozaton borsszerű-kopogósra szárítjuk a bogyókat. A kökényről az aprócska szár-maradványokat nem szükséges leszednünk.

Válasszunk ki tetszés szerint egy literes vagy két félliteres üveget (ezt a mércét nem kell szigorúan követni!) Felhasználhatjuk régi, szép, bolti, valaha a még teli és ajándékba kapott, de időközben kiürült likőrös, jól záródó üvegeinket (ekkor feltétlenül áztassuk le a címkét az üvegről), de vásárolhatunk szép, dekoratív jól záródó üvegeket is.

 

A likőr készítésnek két módját ismertetjük:

 

1) Vegyünk egy nagyobb méretű dunsztos üveget, szórjuk bele a 2-3 maréknyi kökényt és öntsünk rá 1 liter kommersz, színtelen vodkát. A dunsztos üvegre zárjuk rá a kupakját, vagy tegyünk rá egy kistányért, aztán tegyük félre és hagyjuk állni legalább 2-3 hetet az alkoholt a kökényen. Ha hideg helyre tesszük az üvegeket, több idő kell, amíg a kökény kiadja fantasztikus rubin-piros színét és utolérhetetlen zamatát. Ha kb. 20 Celsius fokos hőmérsékleten érleljük, hamarabb szabadul fel mind az íz-anyag, mind pedig a színanyag.

Ekkor öntsük le a kökény-likőrt az érlelő üvegből kis, elegáns üvegekbe!

Mutatós, fanyar likőrt készítettünk!

A dunsztos üvegben maradt, alkoholban megdagadt, szép kökényszemeket se dobjuk ki (egy kevés alkoholt hagyjunk a szemeken)! Tegyük át egy kisebb, jól záródó befőttes üvegbe, aztán rakjuk be a hűtőbe.

Bármilyen gyümölcs-alapú desszerthez, amelynek a tetejét tejszínhabbal tálaljuk, dobjunk a tejszínhabra néhány szem alkoholos kökényt. Páratlan íz-élmény, és vendégeink közül garantált, senki nem fogja kitalálni, mit fogyasztott a desszert tetején!

 

2) Ha édesen szeretjük a likőrt, hasonlóan járunk el, mint fentebb. Vegyünk patikában kapható színtiszta desztillált vizet vagy hagyjuk csapvizünket egy napra leülepedni, hogy a klór lehetőleg távozzon és ne zavarosítsa fel a likőrt. Annyi vizet használjunk, amennyire szeretnénk, hogy erős legyen a likőr! Figyelem! Túl ne vizezzük a likőrt, mert elmegy a színe is és a zamata is! Adjunk a vízhez ízlés szerint cukrot, kissé kavarjuk és langyosítsuk fel, hűtsük le és öntsük az alkoholos likőr-alaphoz. Kész az édes, finom, exkluzív likőr!

Ha bio-ételek, -italok hívei vagyunk, készíthetjük a likőrt mézzel, de ekkor nem lesz szép áttetsző, fénylő a likőr, viszont plusz vitamint nyerünk a mézből (a kökény igen egészséges gyümölcs, rengeteg antociánt tartalmaz, mely rugalmasan tartja az érfalakat, és védi a sejteket.

Ha azonban ragaszkodunk ahhoz, hogy szép, áttetsző, fényes legyen a likőrünk, inkább használjunk bio-boltokban kapható juhar vagy egyéb édesítőszert (kérjük ki a boltos véleményét).

A megmaradt kökényt éppúgy eltehetjük, a fentebb leírtak szerint. Garantált sikerünk lesz vele!

 

Jó kedvet és egészséget a likőrhöz!

2010-10-28 16:37