7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Kolbásszal töltött sertéskaraj

Hozzávalók (4 személyre)

 

500 gr csontozott sertéskaraj (lehetőleg rövid karaj)

Kb. 70 gr csabai vékony, száraz kolbász (kb. 12-14 cm hosszú)

1 teáskanál fokhagymasó (vagy 5-6 gerezd fokhagyma)

1 teáskanál morzsolt majoránna

1 mokkáskanál őrölt koriander

2 púpozott mokkáskanál őrölt zsálya

2 mokkáskanál durvára őrölt vegyes, színes bors

½ teáskanál só

3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj (jó helyette a sima, finomított napraforgó olaj is)

1 evőkanál barackmagolaj (vagy extra szűz olíva olaj)

1 evőkanálnyi márkázott vagy teavaj

1 szál kisebb póréhagyma, karikára vágva

½ mérőcsésze víz

 

A hús közepén végigfutó nyílás fűszerezéséhez:

1 mokkáskanálnyi só

1 mokkáskanálnyi durvára őrölt vegyes, színes bors

 

Egy éles késsel vágjunk egy nyílást az egészben hagyott karaj közepébe. Két oldalról tágítsuk ezt a nyílást akár a hüvelykujjunkkal, vagy egy fakanállal.

Dörzsöljük bele a kitágított nyílásba az 1 mokkáskanál borsot és az 1 mokkáskanál sót. Most dugjuk bele a húsba a száraz kolbászt, közben egyengessük a húst a kolbász körül.

Ha a kolbász vég nagyon kilóg, vágjuk le, karikázzuk fel és tegyük majd a pecsenye mellé.

 

Amikor már a kolbászt elhelyeztük a karaj közepében, szórjuk meg a karaj mindkét oldalát az 1 teáskanál fokhagymasóval, 1 teáskanálnyi morzsolt majoránnával, az 1 mokkáskanál őrölt korianderrel, a 2 mokkáskanál őrölt zsályával és a 2 mokkáskanál durvára őrölt színes borssal, valamint a fél teáskanál sóval..

 

A főzőautomata (akár IDA vagy ELLA) aljára tegyünk 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olajat, 1 evőkanál barackmagolajat, egy evőkanálnyi vajat. Szeleteljük bele a póréhagymát, aztán helyezzük rá a kolbászos, befűszerezett húst.

Öntsük rá a fél mérőcsésze vizet.

 

Zárjuk le a főzőautomatát.

 

Az IDA esetében válasszuk ki a programok közül a Chicken Duck Meat programot és indítsuk el a párolást.

Az ELLA esetében kiválaszthatjuk az automata BONE programot, amely egy 10 perces program. De az ELLA esetében az ADJUST PRESSURE TIME (saját beállítású program) beállíthatunk 14-15 percet is, ha puhábbra óhajtjuk a húst – ebben az üzemmódban saját magunk tapasztalata alapján állíthatunk be bármely időpontot.

 

Figyelem: A fedőn lévő nagy fekete biztonsági szelep ZÁRT pozícióban legyen!

 

Ha program lejárt, várjunk amíg a fedő lehűl. Aztán forgassuk el a fedőn lévő biztonsági szelepet NYITOTT pozícióba, hogy a fazékban esetleg bentmaradt felesleges gőz távozzon.

 

Vegyük le a fedőt!

 

Tálalhatjuk párolva a húst. Egy deszkán szeleteljük fel, helyezzük el egy tálon és öntsük rá a szaftot.

Tetszés szerinti körettel tálaljuk.

 

Ha pecsenyét akarunk, ropogósat, akkor öntsük a fazék tartalmát egy sütőedénybe, tegyük a sütőnkbe vagy grillezőnkbe.

Pirítsuk meg a hús mindkét oldalát.

Várjunk a pecsenyével, amíg kihűl. Egy deszkán éles késsel vágjuk vékony szeletekre.

Tálalható hidegen hidegtálak mellé, vagy a szaftjával újramelegítve, ,körettel.

2011-04-02 19:52