7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Egytálételek

Vissza

Köles mentával: köret vagy egytálétel vegáknak, fogyókúrázóknak

Köles mentával (köret vagy vegán egytálétel)

Hozzávalók (2 személyre):

2 mérőcsésze köles

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

2-3 bő evőkanálnyi friss, apróra vágott borsos- vagy fodormenta (ha nincs friss mentánk, akkor egy –két púpozott kanál szárított mentával számoljunk)

6-7 gerezd péppé zúzott fokhagyma, vagy helyette 2 bő teáskanál kanálnyi fokhagyma-krém

1 zöldség- (vegák esetében)- vagy erőleves kocka, kissé szétmorzsolva

2 mokkáskanál őrölt fehérbors

1 púpozott mokkáskanál őrölt koriander

1 púpozott mokkáskanál kurkuma

1 csapott teáskanál só

4 mérőcsésze víz

 

Tegyünk minden hozzávalót a főzőautomata belső edényébe. Keverjük az egészet jól össze egy fakanállal, aztán zárjuk rá a fedőt.

Az ELLA esetében ha manuálisan állítjuk be a programot az Adjust Pressure Time gombbal, állítsuk be 5 percre a főzési időt.

Ha kész programmal készítjük, akkor válasszuk ki a RICE, azaz a rizs programot.

Az IDA modell esetében válasszuk ki a Menu gombbal a Rice programot és indítsuk el a Start/Cancel gombbal.

Vigyázzunk mindkét modell esetében, hogy a fedőn lévő nagy fekete biztonsági szelep Zárt pozícióban Legyen!

Ha program lejárt, kapcsoljuk ki az edényt és hagyjuk még vagy 5 percig állni a kölest, közben a fedő is lehűl és levehető.

KÖRETKÉNT: illik bárányhoz: tokány, pörkölt, sült , marhahúsokhoz: pörkölt, tokány, vagy párolt, szaftos jellegű, zöldséges-zöldfűszeres csirkemellfiléhez illetve egyéb szárnyasokhoz.

KÖNNYŰ EGYTÁLÉTELKÉNT: kockázzunk a tetejére friss, hámozatlan uborkát, paradicsomot, esetleg karikázzunk rá még zöldhagymát is, hogy zöldségekben gazdagabb legyen.

Tegyünk a tetejére még feta sajtkockákat és bőven friss, apróra vágott mentalevelet.

Vegák a sajtot helyettesíthetik tofuval.

Fogyókúrázóknak is ajánlható, mivel a köles hosszú időre csillapítja az éhségérzetünket, mindamellett egészséges, sok benne az ásványi anyag, nyomelem, ami a fogyókúrás diéták esetében is a szervezet fontos pótolnivalója. Adhatunk hozzá 1-2 kemény tojást, hozzá némi salátafélét és ezzel megvan egy kiadós, laktató, diétás ebédünk!

A kölesről

Forrás: http://www.joegeszseget.hu/?537,hantolt-koles

A legjobb lúgosító gabona

A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették.

Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés,diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Igen sok kovasavat tartalmaz (későbbiekben még kifejtjük), továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A szépítő gabona

A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló.

Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében játszanak szerepet.

A test legtöbb pontját pozitívan befolyásoló kovasav

Kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre.

Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.

A táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12 pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi rostot fogyasszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi étrendünkbe.

A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe.

Miért jó a lúgosítani a szervezetünket?

Az általános, úgynevezett "korszerű" táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján.

Nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás. Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását.

A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

Rendszeres fogyasztása a következő élettani hatásokkal járhat:

  • visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel.
  • candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
  • megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
  • rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
  • szabályozza a vércukorszintet
  • helyreállítja az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája

Mit kezdjünk a kölessel a konyhában?

A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával, mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges, vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk.

A köles kiválóan alkalmas gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át!

Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben.

Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak. Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni!

Receptek, ötletek:

Köles túrókrém:

3 evőkanál kifőtt kölest elkeverünk 25 dkg áttört túróval, apróra vágott lilahagymával, piros paprikával őrölt köménnyel ízesítjük. Kiváló reggelikhez, pirítósra, kenyérre kenve.

Kölesleves:

1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd egy szál gyökeret és egy kisebb zellert apró kockára vágva jól átpirítunk a hagymás zsiradékon, és felengedjük vízzel. Mielőtt megpuhulna vegamixxel és borssal fűszerezhetjük, egy marék kölest szórunk bele, majd puhulás előtt egy maréknyi durvára reszelt sütőtököt szórunk bele, és elzárjuk alatta a tüzet, a fedő alatt a tök meg fog puhulni.

Ízletes édeskés leves, telis-tele minden értékes ásványi anyaggal, és vitaminnal. 15 perc alatt kész.

Köles köretekhez:

  • Megszokott rizs és tészta köreteink helyett használjuk bátran a kölest, mindenféle párolt zöldséghez illik.
  • Rakott ételeinket is inkább kölessel ajánlom elkészíteni magas élettani értéke miatt.
  • Desszertként pillanatok alatt fogyasztható, ha van főtt kölesünk 1-2 kanál mézzel, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával elkeverve mesés ízvilágot varázsolhatunk a család asztalára.
  • Kicsit puhábbra főzve a szokottnál egy kivajazott tepsibe terítjük a kölest, majd betakarjuk vastag szeletekre vágott almával, vagy körtével, esetleg aszalt gyümölcsökkel, s megsütjük.
  • Sülés után durvára vágott diót szórunk rá, és mézzel csurgatjuk. Szeletelhető lesz mint egy sütemény.
2012-05-16 16:47