7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Tartósítás főzőautomatával

Vissza

Körömpörkölt nyelvvel

Főzőautomatánkkal ételeket is tartósíthatunk.

Nézzünk most egy pörkölt tartósítást:

Hozzávalók: Három befőttes üveg megtöltéséhez.

2 köröm

2 nyelv

1 kanál zsír vagy 2 kanál étolaj

1 hagyma

1 paprika

2 paradicsom

1 pörkölt kocka

3 evőkanál őrölt paprika

1 teáskanál só

A hagymát, a paprikát és a paradicsomokat aprítsuk fel, az a legjobb, ha éles reszelővel kicsi darabokra reszeljük. A zsírral vagy az olajjal tegyük egy edénybe, és pirítsuk meg. Amikor jól megpárolódott, tegyük hozzá elmorzsolva a pörkölt kockát, majd a felaprított körmöket és nyelveket. Tegyünk rá 3 evőkanál őrölt paprikát, kevés sót (a pörkölt kocka is tartalmaz sót). Vizet ne adjunk hozzá.

Természetesen a fenti recept csak ajánlás, mindenki a saját ízlése szerint készíthet pörköltet.

A jól összekevert pörkölt nyersanyagot rakjuk jól zárható befőttes üvegekbe.

Semmilyen tartósítószert nem kell használni.

Ezután csavarjuk rá erősen a kupakokat az üvegekre. ( Mindig hibátlan kupakokat, és hibátlan peremű üvegeket használjunk!)

A főzőautomata betétedényének aljába tegyünk egy puha mosogató kendőt. Erre azért van szükség, hogy az üvegek ne ugráljanak főzés közben.

Tegyük bele a három lezárt üveget a kukta betétedényébe. Akkor, ha csak két teli üvegünk lenne, tegyünk be üresen egy üveget harmadiknak, hogy ne boruljon fel egyik üveg sem a forrás során. Az üvegek közé tehetünk újságpapírt, akkor nem fognak egymáshoz koccanni főzés közben.

Az üvegek mellé töltsünk másfél liter vizet, majd zárjuk le a kuktát.

A főzési időt állítsuk be 15-20 percre kézi beállítással, vagy ha a hús nem fiatal, akkor használjuk a leves (20 perc) illetve a pörkölt (24 perc) programot.

Amikor a kukta sípolással jelzi, hogy befejezte a főzést, kapcsoljuk ki a melegen tartást, de a gőzt semmiképpen ne engedjük ki manuálisan. A főzés folyamán a kuktában, és az üvegek belsejében majdnem azonos nyomás van, ezért az üvegek nem repednek szét.  A gőz kiengedésével a kuktában lévő nyomás hirtelen lecsökkenne, és emiatt az üvegek szétrepedhetnek. Várjuk meg, amíg a kukta magától lehül, és a fedő nyithatóvá válik.

 

 A fedő kinyitása után szedjük ki az üvegeket. Hagyjuk lehülni őket, majd helyezzük a tároló helyükre. Nem kell hűtőszekrényben tartani, amíg ki nem nyitjuk. Egy évnél tovább ne tároljuk. Kinyitás után egy napon belül fogyasszuk el.

Jó étvágyat kívánunk!

 

2016-02-11 11:40