7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

Laskagomba csipsz

Gombahatározó: www.gomba.extra7.hu

A laskagomba szárítása

A laskagomba terem vadon is és termeszthető is. Ezért bármely szezonban szárítható gomba.

A szárításhoz mossuk meg alaposan, csöpögtessük le, szedjük le a „csokorról” vágjuk kb. 4x4 cm-es szeletekre. Terítsük rá a tálcákra és a Snackmaker esetében szárítsuk a zöldség fokozaton, az ULTRA 1000-es modell esetében pedig 40 Celsius fokon.

Addig szárítsuk, amíg teljesen ki nem szárad, inkább kicsit szárítsuk túl, nehogy víz maradjon a belsejében.

Ha magunk szedjük a gombát vadon, vizsgáltassuk be szakértővel (késő őszi tuskógomba). Minden vásárcsarnokban van egy gombaszakértő, aki ingyen megvizsgálja a szedett gombát. Ha aznap nem tudjuk bevizsgáltatni, másnap feltétlenül tegyük meg! Addig is a hűtőben tároljuk a szedett gombát.

Ha piacon vesszük, lehetőleg mihamarabb kezdjük el a szárítását!

 

Felhasználása:

Levesekbe, pecsenyék mellé, savanyítva más, aromásabb erdei gombákkal együtt.

Fogyasztható NYERSEN is, csipszként!

Forrás: www.gomba.extra7.hu

Kevésbé köztudott, hogy a penészgombákon kívül a magasabbrendű, bazídiumos gombák, a közismert kalapos gombák között is vannak antibiotikumtermelő fajok. Ilyen a gyűrűs fülőke (Oudemansiella mucida) mucidinja vagy a tobozfülőke (Strobilurus tenacellus) ezzel azonos strobilurinja, egyes laskagomba (Pleurotus) fajok pleuromutilinja. A gomba koleszterinszint-csökkentő hatóanyaga, az eritadenin (más néven lentizin, vagy lentinacin). Koleszterinszint-csökkentő hatású anyagokat tartalmaz pl. a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) is.

A termesztésről/forrás: www.laskagomba.extra7.hu

Amikor az első erdőlakó kalyibájához húzta lovaival a laskagombát termő farönköt valami elkezdődött... Gombatermesztés a ház közvetlen szomszédságában, addig példa nélküli ötletes megoldás. Ma azonban ennél valamivel többet várunk. A 21. századi folytatás mosolygásra adna okot, ha még mindig a ház mögötti árnyékban keresgélnénk a gombát a vasárnapi ebédhez. Olyan lehetőségeket keresünk a gombatermesztésben, amik az Unió pénztárcáját is megnyitják, ha támogatásunkról van szó.

   Ma, amikor az elhízás minden második magyarra jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzettet kelt, de szénhidrát-, zsír-, és kalóriaszegény táplálék. Ez is egy érv a gombatermesztés mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlítható élménye egy-egy jól sikerült ételben.

   A champignon (csiperke) piacának telitődése indokolttá teszi a gombatermesztésben, a laskagomba termesztésének felfuttatását. Az uniós csatlakozással könnyebbé vált a magánexport, de szép haszonnal dolgoznak a hazai laskagombapiac ellátói is. A gomba eladási ára nagytételben is most a legmagasabb, akár 370-380 forint kilogrammonként! A jó minőséggel dolgozó termesztők és gombazsák készítők biztosak lehetnek az árujuk értékesítésében.A gombatermesztésben rejlő lehetőségek kiaknázásra várnak.Ha Ön jártas a gombatermesztésben kölcsönösen segíthetjük egymást, a kezdőknek pedig segíthetünk elképzeléseik megvalósításában. Az összefogáson alapuló kooperativ együttműködés előnyeit ismerve várjuk érdeklődésüket telefonon, e-mailben és személyesen is.

www.laskagomba.extra7.hu

2010-10-23 11:09