7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Egytálételek

Vissza

Lencse kuktában

Hozzávalók:

1/2 kg lencse

15-20 dkg füstölt tarja vagy 1 füstölt csülök (kihagyható a lencséből, ellenben megsüthetjük külön, a lencsére feltétként. Helyettesíthetjük kockára vagy vékony szeletre vágott füstölt kolozsvári szalonnával, melyet szintén külön serpenyőben sütünk ropogósra, feltétként a pirított hagyma mellé)

5 gerezd fokhagyma

4-5 babérlevél

1 teáskanál darált erős paprikakrém vagy egy kevés csípős paprika

1 teáskanál só

A rántáshoz: 2 evőkanál liszt és annyi olaj, hogy jól kavarható legyen valamint 3 teáskanál őrölt édes paprika

 

Áztassuk be a lencsét bőhideg vízben főzés előtt legkevesebb 6 órával, de még praktikusabb, ha elkészítését megelőző este áztatjuk be. A főzés megkezdése előtt öblítsük át egy szűrőkanálon folyó csapvízzel a beáztatott lencsét. Tegyük a kuktába. vágjuk apró kockára a füstölt tarját vagy helyezzük a lencse közé ágyazva a füstölt csülköt. Adjuk a lencséhez a fűszereket: sót, erős paprikát, babérlevelet. Legjobb ha a fokhagymát átnyomjuk fokhagyma passzírozón és így tesszük a lencséhez. Töltsünk a lencsére annyi hideg vizet, hogy majdnem ellepje. (Takarékosan bánjunk a vízzel, mert a kuktában főzéskor nem párolog el víz). Állítsuk be a menüt TENDON BEAN programra és indítsuk el a főzést a START/CANCEL gomb benyomásával. Ha megfőtt a lencse töröljük a programot a START/CANCEL gomb benyomásával, vagy hagyjuk a KEEP WARM funkción. Várjunk néhány percig, utána engedjük ki a gőzt és vegyük le a kukta fedelét. A tűzhelyen pirítsuk meg a két kanálnyi lisztből és olajból a rántást. Ha szép zsemleszínű a rántás, vegyük le a tűzhelyről és hintsük bele a pirospaprikát. Egy edénybe mérjünk ki 3 mérőcsészényi vizet és öntsük a rántásra. Az egészet aztán öntsük rá a lencsére. FEDÉL NÉLKÜL állítsuk be a főzési programot TENDON BEAN menüpontra és indítsuk el a főzést a START/CANCEL gombbal. 2-3 perc múlva a rántás (kevergetés mellett) összefő a lencsével. Ekkor állítsuk le a főzést a START/CANCEL gombbal.

A lencse készen van.

Piríthatunk tűzhelyünkön egy serpenyőben, kevés olajon, szeletelt vörös hagymát, melyhez a tűzről levéve hozzákeverünk egy kevés pirospaprikát. Tálaláskor tegyük a pirított hagymát a tányér lencsére.

Ha nagyon gazdagon szeretjük a lencsét, pirítsunk kockára vágott kolozsvári szalonnát is a tetejére.

Téli időben a lencséhez a savanyított hordós káposzta illik a leginkább.

 

Tipp: A lencséből kihagyhatjuk a füstölt tarját vagy csülköt. Ebben az esetben elég a rövidebb program, a CONGEE SOUP BONE. A lencse berántása ugyanúgy történik, ahogy fentebb leírtuk.

A füstölt-féléket süssük meg egy serpenyőben a szokásos tűzhelyünkön és tálaljuk a pirított hagymával a lencse tetejére. Így ugyanúgy kellemes lesz a lencsénk és a sült füstölt-félék jobban mutatnak a tálaló tál vagy a tányér tetején.

 

2012-12-28 21:54