7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Egytálételek

Vissza

Ludaskása

1 kg. libaaprólék (nyak, láb, zúza, szív, szárnytő)

1 libamáj – vagy kacsamáj

2 evőkanál libazsír (helyettesíthetjük mangalicazsírral is)

3 szál sárgarépa vékony karikára vagy kockára vágva

2 szál petrezselyemgyökér vékony karikára vagy kockára vágva

1 kisebb zellergumó apró kockára vágva

1 fej vöröshagyma apró kockára vágva

 

1 evőkanálnyi apróra vágott friss zellerzöld (lehet szárított is)

1 evőkanálnyi friss petrezselyemzöld apróra vágva

2 gerezd fokhagyma péppé zúzva

1 húsleveskocka

2 csapott mokkáskanálnyi őrölt feketebors

½ mokkáskanálnyi sáfrány (vagy helyette 1 mokkáskanálnyi kurkuma)

2 csapott teáskanál só

4 mérőcsészényi víz

2 mérőcsészényi Carnaroli rizs (vagy kommersz rizs)

A rizsen kívül tegyünk minden hozzávalót a főzőautomata belső edényébe. Kavarjuk jól meg a hozzávalókat az edényben egy fakanállal, hogy a hús, a zöldségek, fűszerek kissé összevegyüljenek. Zárjuk le az automata fedőjét. Válasszuk ki a menü gombbal a Chicken Duck Meat programot és indítsuk el a főzést a Start/Cancel gombbal.

(Ügyeljünk arra, hogy a fedő tetején található nagy, fekete színű biztonsági szelep Zárt – Closed – pozícióban legyen!)

 

Ha a program lefutott, kapcsoljuk ki az automatát a Start/Cancel gombbal. Várjunk néhány percet, amíg a fedő lehűl. Fordítsuk el a fekete biztonsági szelepet a fedőn Nyiott – Open – pozícióba, hogy a felesleges gőz távozzon.

Vegyük le a fedőt.

 

Öntsük bele az edénybe a 2 mérőcsésze rizst. Kavarjuk finoman össze a fazékban lévő megfőtt hozzávalókkal. Tegyük vissza a fedőt az automatára. Indítsuk el a Rice Cooking programot.

Ha a program lejár, az automata átáll Melegen tartási (Keep Warm) funkcióra.

Kapcsoljuk ki a az automatát a Start/Cancel gombbal.

 

Várjunk 10 percet, amíg az edény lehűl.

 

A fedő már levehető, a ludaskása pedig tálalásra kész.

 

Tálaláskor megszórhatjuk a ludaskása tetejét apróra vágott friss (vagy szárított) petrezselyemzölddel.

 

Jó étvágyat!

 

Megjegyzés: a ludaskását készíthetjük csirkeaprólékból is, bőven adva hozzá mindeféle csontos részt, 3-4 csirkemájat is hozzátéve. Ha fiatal a csirke, elegendő a Rice Cooking program (Riszsfőzési program), aztán a rizzsel együtt még egyszer lefutatni a rizsfőzési programot. Természetesen nem ugyanazt az ízt kapjuk, mintha libaaprólékkal készítenénk, de a csirkeaprólékból készült zöldséges kása finom, olcsó egytálétel.

 

Mivel a csirke igen gyenge húsú, ezért a fentebb megadott Chicken Duck Meat program helyett a MILK EGG FISH (tejforralás, keménytojás főzés, hal párolás) programot indítsuk el, ez elegendő lesz, mivel a rizzsel úgyis még egyszer lefuttatunk egy főzési programot, a Rice Cooking, azaz rizsfőzési programot.

 

Ha a lúd nagyon fiatal és jobban szeretjük, ha a hús inkább keményebb, a lúd esetében is indíthatjuk az automatát a MILK EGG FISH programon, és utána a rizzsel együtt a Rice Cooking programot.

2010-10-21 17:15