7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Desszertek

Vissza

Májusi egészség-szörp

Májusi egészség-szörp

Hozzávalók:

kb. 50-60 dkg. friss csalán, jól megmosva, levelestől-szárastól (vagy maréknyi szárított csalánlevél)

kb. 50-60 dkg. citromfű,jól megmosva, levelestől-szárastól (vagy maréknyi szárított citromfű levél)

kb. 50-60 dkg. mentalevél, jól megmosva, levelestől-szárastól (vagy maréknyi szárított menta levél)

14 evőkanál cukor (lehet barnacukor, de akár 14-16 evőkanálnyi méz is helyettesítheti a cukrot)

4-5 egész citrom kifacsart leve (megszűrve, ne maradjon mag benne)

5 mérőcsésze víz

 

Cukorbetegeknek, diétázóknak, fogyókúrázóknak ugyanaz a recept, csak cukor helyett nyírfacukrot használunk, azaz:

kb. 50-60 dkg. friss csalán, jól megmosva, levelestől-szárastól (vagy maréknyi szárított csalánlevél)

kb. 50-60 dkg. citromfű,jól megmosva, levelestől-szárastól (vagy maréknyi szárított citromfű levél)

kb. 50-60 dkg. mentalevél, jól megmosva, levelestől-szárastól (vagy maréknyi szárított menta levél)

14 evőkanál nyírfacukor (Xilit a legolcsóbb)

2-3 egész citrom kifacsart leve (megszűrve, ne maradjon mag benne)

5 mérőcsésze víz

 

Ízesíthetjük a szörpöt kardamom maggal (kb. 5-6 szem a fenti adaghoz adva, főzés előtt belszórjuk a készítendő szörpbe), azonban szívbetegek csak óvatosan használják ezt a kitűnő, frissítő, illatos fűszert, mivel szívtonizáló hatású!

 

Tegyünk mindent a főzőautomata belső edényébe. Kicsit keverjük össze a levét, hogy alaposan elkeveredjen a cukor, a citromlé.

A megmosott gyógynövényeket jól nyomkodjuk bele a lébe.

Zárjuk le a fedelet.

Mind az Ella, mind az IDA modell esetében, válasszuk a RICE, azaz a rizsfőzési programot.

Ha lejár a program, és átáll a program Melegen tartásra (Keep Warm), kapcsoljuk ki a készüléket, de ha tehetjük, hagyjuk még egy órát, legalább a szörpöt a gyógynövényeken, így még jobban kioldódnak az ízek, aromák.

Szűrjük le a levet. Hűtsük le és ásványvízzel hígítva fogyasszuk, kb. 1:3-hoz arányú hígításban.

Kiváló vízhajtó hatású!

 

A csalán erős vértisztító, a citromfű enyhe nyugtató hatású, a menta emésztést serkentő, epekiválasztást segítő.

Ideális ital tavasz-végén, nyár elején.

A készítendő szörp mennyiséget duplázhatjuk, triplázhatjuk, a hozzávalók arányos növelésével.

 

A csalánról:

Forrás: http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/csalan_nagy/45

Mire jó?

Gyógyteaként rendkívül sokrétű a felhasználási köre, általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen is bizonyítottan jótékony hatással bír. Tavasszal sokan alkalmazzák a csalánteát vértisztító kúrák részeként, mivel jól átmossa a veséket, és kimossa a vesehomokot és a veseköveket, de ezek megelőzésére is jó. Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják. Mosóvizes változatban kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat. A csalán gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát. Főzetét külsőleg hajhullás és korpásodás ellen használják, vagy reuma elleni fürdővizet készítenek vele.

A citromfűről:

Forrás: http://www.shp.hu/hpc/web.php?a=naturagyogynoveny&o=citromfu_XGsb

Élénkítő hatású, ideg- és gyomorerősítő, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epeműködést. Nyugtató hatású, ezért idegi eredetű gyomorproblémák esetén is javasolt a fogyasztása!
A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.

A citromfű rendkívüli nyugtató és vírusölő hatású.
Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére is alkalmas.
A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén.

Teája ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.
Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is.
Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény.
A citromfű hatóanyagainak szerepe van a depresszió oldásában is.
Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismert még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentőhatása is.

A citromfű illóolaja reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.

A mentáról

Forrás: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=113

(Menta piperita)

Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják emésztési zavarok, megfázás és feifájás ellen. A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél szind­róma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.

A világon szinte mindenütt termesztik a borsmentát a konyhaművészet­benés a gyógyászatban betöltött szerepe miatt. A fodormenta és a vízi menta természetes hibridjeként megjelenő borsmentának a mentákra jellemzőhasábos szára, lándzsa alakú, sötétzöld vagy lilás levelei és lila virágai vannak.

Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjte­ni, közvetlenül a virágzás előtt. A borsmentaaktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönhe­ti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a). amenton (15-30%) és a mentil-acetát(3-10%). Gyógyásza­ti célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztil­lációjával nyerik.

Általánosan javallt:

  • gyomorégés. émelygés, emésztési zavarok enyhítésére
  • diverticulitis és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére
  • epekövek oldására
  • leheletfrissítésre
  • izomfájdalmak enyhítésére

Az emésztési zavarok enyhítésére kitűnő borsmenta görcsoldó tulajdon­sággal rendelkezik, és mérsékli az izomtónust. Ezenkívül jó a lehelet felfrissítésére és orrdugulás ellen is.

A borsmentaolaj hatására az emésztőrendszer sima­izmai ellazulnak, ígymegszünteti a bélgörcsöket és a bélgázt. Görcsoldó tulajdonsága a hastáji fájdalmakkal váltakozó hasmenéses és székreke­déses rohamokkal járó emésztési zavarok, az irritábilis bél szindróma ke­zelésében is hasznos lehet. A borsmentában lévő mentol úgy fokozza az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedvek és az epe ter­melődését.

E tulajdonsága teszi a borsmenta-olajat az egyik legnépsze­rűbb, recept nélkül kapható savkötő szerré. Számos kísérlet igazolja, hogy a borsmentaillóolaja képes az epekövek oldására is, ezzel szükségtelenné téve a sebészi beavatkozást. Mielőtt azonban erre a célra használná az olajat, feltétlenül beszéljen orvosával. Közvetlenül a nyelv­re téve a kellemetlen szájszagot is megszünteti.

Teaként elkészítve vagy olaj formájában enyhítheti a mozgó járművön való utazás okozta szédüléssel és émelygéssel járó rosszullétet. A bors­mentatea a fokozott bélgáz-képződést és felfúvódást, valamint a diver­ticulitis tüneteit is elmulaszthatja. A borsmenta-olajat a bőrbe dörzsölve a hidegérzőidegvégződéseket ingerli; az ebből jövő ingerületek elnyomják a fájda­lomérzékelőidegvégződésekből származókat, ezért az izom fájdalmak enyhítésére is kiváló.

 

A kardamomról:

Forrás: http://www.mindmegette.hu/kardamom-a-sziv-fuszere-45817

A szív fűszere

Kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamon, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Illetve kevéssé ismerjük, inkább speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban lehet hozzájutni, pedig számtalan módon felhasználhatjuk. Indiában ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik.

Zöld kardamom, fekete is van

Hogy néz ki?

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termésévelízesítünk. Ebben termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat.

Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt és Dél-kelet–Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket. Termesztése bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom igen drága (egy 50 gr-os csomag 600-700 Ft).

A fehér a zöld kéngőzzel fehérített változata

Mire használjuk?

Süteményekhez, a Közel-Keleten kávéhoz. Indiában a tejes teátízesítik vele,de a forró csokivalis jól harmonizál.

Észak Indiában szószok fűszere. A svédek almapudingbateszik, a norvégok hamburgert, kolbásztízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egy új ételt kapunk. Curryporokba is teszik. Japánban is fogyasztják.

Karácsonykor is elővehetjük és megbolondíthatjuk vele a tejberizst, a répatortát és mindenféle chutneyt is.

Italokkal is jól harmonizál a kardamom

Gyógyító hatása

Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizál is, ezért kozmetikumokban is használják.

2013-05-01 19:09