7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Desszertek

Vissza

Mákos piskóta (ELLA 6 Plus)

Mákos piskóta főzőautomatában

Figyelem! Sütemény készítésekor csak a CAKE menű használható! Kézi idő beállítás nem lehetséges. ( A kézi idő beállítás általános főzési programot indít.)

Hozzávalók (4 személyre)

5 tojás

4 púpozott evőkanál finom liszt (amely egyenlő egy púpozott mérőcsészényi liszttel)

2 púpozott evőkanál darált mák (amely egyenlő ½ mérőcsésze darált mákkal)

1 tasak sütőpor (dr. Oetker)

1 citrom reszelt héja

5 csapott evőkanál porcukor (amely egyenlő bő  ½ mérőcsésze porcukorral)

1 vaníliás cukor

100 gr mazsola

kevés olaj vagy margarin, csipet liszt a belső edény falának zsírozásához és kilisztezéséhez

 

A csoki mázhoz:

½ mérőcsésze kristálycukor

1 teáskanál rum aroma

¼   mérőcsésze víz (inkább szűken mérjük, minthogy több legyen a víz)

1 púpozott evőkanál kakaópor

1 evőkanál margarin

 

A csoki máz tetejére:

20-30 gr kókuszreszelék

 

Vegyük ki a főzőautomatából a belső edényt. Kenjük ki az oldalait olajjal vagy margarinnal, hintsük meg kevés lisztel. Ezzel előkészítettük arra, hogy majd az elkészül piskótamasszát beletegyük.

Mérjük ki egy edénybe a lisztet, mákot, sütőport, reszelt citrom héjat és keverjük össze. Egy másik edényben mérjük ki a porcukrot és a vaníliás cukrot, keverjük össze.

Vegyünk elő két műanyag edényt, amelyben a keverőgéppel dolgozni tudunk. Az egyikbe üssük bele a tojások fehérjét, a másikba a sárgáját.

A keverőgép lassú fokozatán kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Ha már majdnem kész hab, lassacskán csorgassuk bele a vaníliás porcukrot. Verjük jó keményre a habot (a cukorral felvert habot jó keményre fel lehet verni, ha megfordítjuk a tállal fejjel lefele, a hab akkor sem folyik ki a keverőedényből).

A tojások sárgáját szintén keverjük egyenletesre, kissé „habosra” a keverőgéppel (a tojás sárgához nem adunk semmit, önmagában keverjük ki).

A habot tartalmazó keverőtálba öntsük bele a kikevert tojás sárgáját, egy fakanállal nagyon óvatosan félig keverjük össze. Fontos, hogy óvatos mozdulatokkal keverjük a tojásokat, nehogy a hab összetörjön, mivel akkor folyós lesz a massza.

Ehhez a masszához öntsük hozzá a liszt-mák-sütőpor-reszelt citromhéj keveréket, és szintén nagyon lágy, finom mozdulatokkal keverjük egyenletessé a masszát.

Végezetül adjuk hozzá a mazsolát, ezzel is keverjük össze nagyon óvatosan, ügyelve a massza állagára.

Vegyük elő a főzőautomata kizsírozott, lisztezett belső edényét, és simítsuk bele a piskóta masszát.

Tegyük az edényt vissza a főzőautomatába, csukjuk le a fedelét.

Válasszuk ki a menüből a CAKE programot és indítsuk el a sütést.

Ha a sütés kész, a készülék jelez és automatikusan átáll a melegítési funkcióra (WARM). Kapcsoljuk ki az edényt a WARM/CANCEL gombbal. Hogy biztosan jól átsüljön a piskóta, futtassuk le még egyszer a CAKE programot. Ha lejárt a második kör, várjunk 1-2 percig, amíg a fedő kissé lehűl. Nyissuk ki az edényt és néhány percig hagyjuk benne a piskótát, hogy kissé szellőzhessen.

Vegyük ki a belső edényt, borítsuk óvatosan a kész piskótát egy előzőleg cukorral meghintett tálcára. Fordítsuk vissza a piskótát, hogy a felső része maradjon felül.

Hagyjuk jól kihűlni.

 

A glazúr elkészítése:

Tegyük egy kisebb lábasba a cukrot, vizet, rum aromát. Tűzhelyünkön addig forraljuk ezt a szirupot, amíg gyöngyözni kezd. Vegyük le a tűzhelyről, szórjuk bele a kakaót, keverjük jól el. Várjunk, míg kissé kihűl. Ekkor tegyük bele a margarint. A langyos glazúrt tegyük félre néhány percig, amíg kissé elkezd dermedni. Most már ráönthetjük a piskótára. Ha a piskótán már majdnem készre dermedt a glazúr, szórjuk meg kókusz reszelékkel.

 

Jó tanács: Vehetünk készen kapható csokoládé mázat a piskóta tetejére.

Készíthetjük a csoki mázat tortabevonó csokoládéból is. Ha pedig nincs időnk a mázzal bíbelődni, egyszerűen hintsük meg a piskótát vaníliás porcukorral.

 

Csoki máz bevonó csokoládéból:

Egy jó bevonatú edénybe tördeljük bele a bevonó csokoládét, kisebb darabokba. Adjunk hozzá kb. 1 vagy 2 evőkanál olajat Minél kevesebb olajjal sikerül felolvasztani az étcsokit, annál jobban és hamarabb dermed meg). Egy fakanállal kavargatva lassú tüzön olvasszuk fel a csokit, aztán öntsük a piskóta tetejére, könnyedén elsimítva. Hagyjuk állni, hogy jól dermedjen meg a csokimáz. Ha akarunk szórni bármit is a sütemény tetejére, azt még azelőtt tegyük meg, mielőtt a csokimáz teljesen megdermedt, mert így szépen „beleragad” a mázba a rászórt finomság..

 

2013-05-25 09:52