7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Levesek

Vissza

Medvehagyma leves

Hozzávalók (4 személyre):

100 gr friss, megmosott, 1 cm-es csíkokra vágott medvehagyma

10 mérőcsésze víz

3 evőkanál barackmagolaj (ha nincs kéznél, megfelel az olíva olaj)

1 ½ teáskanál só

2 csapott mokkáskanál őrölt zsálya

1 mokkáskanál őrölt fehér bors

5-6 szem borókabogyó

 

Behabaráshoz:

2 evőkanál árpa- vagy zabliszt

2-3 dl. tejföl, ízlés szerint

 

Levesbetétnek:

Tányéronként 2 db. keményre főzött tojás, félbe vágva (4 személyre 8 kemény tojás)

 

Tegyük a hozzávalókat az IDA vagy ELLA automata belső edényébe.

Az IDÁnál válasszuk ki a menüből a MILK EGG FISH (tej, tojás, hal) programot, indítsuk el a Start/Cancel gombbal.

Az ELLA esetében elkészíthetjük a szabvány SOUP programon, vagy az ADJUST PRESSURE TIME egyéni főzési időt lehetővé tévő programon „ugráljunk” a 8-10 perc értékig, ennyi idő elegendő lesz.

 

MINDIG ÜGYELJÜNK ARRA, HOGY a készülék TETEJÉN LÉVŐ NAGY, FEKETE BIZTONSÁGI SZELEP ZÁRT pozícióban legyen!

 

Egy tálban keverjük simára az árpa- vagy zablisztet a tejföllel.

 

Ha a program lejár, várjunk néhány percet, amíg a fedő lehűl!

 

Forgassuk el a fekete biztonsági szelepet NYITOTT pozícióba, hogy a fazékban lévő gőz távozzon!

 

A tálkában lévő habarásra merjünk a forró léből két-három műanyag merőkanálnyi levet, keverjük jól el, hogy még simább legyen a habarás és ne csomósodjon nagyon lehetőleg, amikor  beleöntjük a forró levesbe, kavarjuk jól el egy fakanállal, és FEDŐ NÉLKÜL válasszuk ki a RICE Cooking programot (az ELLANÁL adjunk 1 perc főzési időt), rotyogtassuk kb. egy percig, aztán kapcsoljuk ki az IDÁT (az ELLÁNÁL indítsuk el a RICE programot és kb. 1 perc után kapcsoljuk ki a KEEP MWARM/CANCEL gombbal a készüléket.

Tálaljuk a medvehagyma levest forrón, kemény tojással.

 

A tetejét megszórhatjuk kevés finomra vágott friss medvehagymával.

 

Megjegyzés: A levesben nagyon sok ásványi anyag, vitamin marad meg, mivel az automata nyomás alatt, 100 Celsius fok alatt főz.

 

Igen egészséges tavaszi leves!

 

A barackmagolajról:

Forrás: http://egeszsegbolt.unas.hu/spd/unas_127089/Solio_Barackmag_Olaj_200ml

 

Igen gyors idegnyugtató, lefekvés előtt altatóként is használható, segíti a pajzsmirigy működését.

A-vitamint tartalmaz, valamint B-17 vitamint, mely köztudottan rákellenes hatású. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló hatása miatt szívesen alkalmazza

 

A medvehagymáról:

 

Forrás: http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Medvehagyma?id=77

 

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése

2011-04-02 19:41