7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Mézes bőrős malac-comb aszalt szilvával

Aszalt szilvás, mézes, bőrös malac-comb

Hozzávalók:

(4 személyre)

1 darab csontos, bőrös malac-comb (kb. 1 kg-os)

1 teáskanál só a sózásához

kb. 100 gr kolozsvári füstölt szalonna, csíkokra vágva a spékeléshez és a szafthoz

5-6 gerezd fokhagyma, kettévágva, a spékeléshez és a szafthoz

2 teáskanál házi vegeta (vagy bolti is jó) a spékeléshez és a szafthoz (ha bolti a vegetánk, akkor az irdalásokba osszunk szét egyenletesen 1 mokkáskanálnyi sót)

1 evőkanál paradicsompüré, mellyel bekenjük a megspékelt malac-combot

2 szál sárgarépa, kockázva, a szafthoz

4-5 szem aszalt szilva a szafthoz (bátrak készíthetik aszalt körtével vagy aszalt bírssel!)

1 kávéskanál őrölt rozmaring a szafthoz

2 evőkanál kacsa- vagy libazsír

2 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj

1 teáskanál méz a húsra csorgatva

½ mérőcsésze víz

Irdaljuk be a bőrös oldalán több helyen a combot. (egy-egy oldalon kb. 8-10 irdalás mindösszesen, két sorban, két oldalt sorakoztatva). Az irdalásokban osszunk szét 1 jó mokkáskanálnyi sót, aztán osszuk el a házi vegetát is minden irdalásba jusson. Ha bolti vegetánk van, akkor az irdalások sózását hagyjuk le, mivel a bolti vegeta sós. Most helyezzünk el minden kis irdalásban egy csík kolozsvári szalonnát és egy fél gerezd fokhagymát. Sózzuk kissé be az egész combot, hintsük meg kevéske őrölt fekete borssal. Kenjük be a húst a paradicsompürével.

A belső edény aljába tegyünk két evőkanál kacsa- vagy libazsírt és 2 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajat.

Tegyük bele a fűszerezett, spékelt malac-combot. Hintsük meg kevéske sóval, szórjuk meg 1 kávéskanál őrölt rozmaringgal, de tehetünk mellé egy friss rozmaring-ágacskát is. Csorgassuk rá a teáskanálnyi mézet. Adjuk mellé a sárgarépakockákat, a megmaradt szalonna-csíkokat és az aszalt szilvát.

Öntsük fel ½ mérőcsésze vízzel.

Tegyük a fedőt az edényre. Állítsunk be manuálisan 15 perc párolási időt a Pressure Keeping gombbal.

Ha a program lejárt, kapcsoljuk ki az automatát.

Várjunk néhány percet, amíg a fedő lehűl és le tudjuk venni. A húst helyezzük el egy tepsibe, öntsük alá a szaftot és toljuk be a sütőbe, hogy piruljon.

Néha fordítsuk meg a húst, ellenőrizzük, nehogy megégjen. A sütés végén a bőrös rész legyen a szaftban, hogy ne keményedjen meg, maradjon puha.

Ha nem pirítjuk a húst, akkor valamivel több időt állítsunk be a pároláshoz: vagy a Stew programot használjuk, vagy állítsunk be egyénileg 20-22 perc párolási időt.

2013-09-18 18:59