7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Nyúllapocka vajban elkészítve

Hozzávalók:

 

500 gr nyúllapocka (ajánlható a magyar Tetrabit nyúlhús)

1 púpos evőkanálnyi vaj

1 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj

1 evőkanálnyi hidegen sajtolt napraforgó olaj

3-4 gerezd fokhagyma péppé zúzva

1 mokkáskanálnyi őrölt fehér bors

1 mokkáskanál őrölt koriander

2 mokkáskanál őrölt zsálya

2 púpozott mokkáskanálnyi édes, minőségi pirospaprika (például házi cecei, vagy szegedi különleges pirosparika)

2 evőkanálnyi friss zellerzöld, apróra vágva (a zellerlevél tele van vitaminokkal és kitűnő vízhajtó, vértisztító tulajdonságú friss fűszernövény)

2 csapott teáskanál só

¼ mérőcsésze illatos, száraz fehér bor

¼ mérőcsésze víz

 

Tegyük a hozzávalókat az ELLA vagy IDA programozható főzőautomatába.

Keverjük jól üssze egy fakanállal vagy műanyag kanállal, lapátkával, hogy a fűszerek jól eloszlódjanak a húsokon.

 

Az ELLA főzőautomata esetén választhatjuk a CHICKEN programot, vagy manuálisan beállíthatjuk a párolási időt 12-14 percre.

Az IDA esetében válasszuk a programból a CHICKEN DUCK MEAT programot, és indítsuk el a párolást.

 

Ügyeljünk arra, hogy mindkét főzőautomata modell esetében a fedőn lévő fekete, nagyméretű biztonsági szelep ZÁRT pozícióban legyen!

 

Ha a program lejárt, várjunk, amíg a fedő lehűl, aztán nyissuk ki a fedőn lévő fekete biztonsági szelepet, hogy a még bennmaradt gőz távozzék az edényből, mivel csak így tudjuk levenni a fedőt.

 

Tállalhatjuk a nyúllapockát párolva.

Ha kevesebb lével szeretnénk a húst, és egy kicsit pirítani is óhajtuk a pecsenyét, öntsük át egy sűtőedénybe és tegyük a sütőnkbe kb. 10 percre. Néha fordítsuk meg a húsokat.

Ha már kellően elpárolgott a lé és a hús kellemes pecsenye-színt kapott, vegyük ki a sütőből.

A nyúlpecsenyét tálalhatjuk rizzsel, petrezselymes burgonyával, vagy krumplipürével.

 

Kiváló mellé a jégsaláta vegyesen madársalátával, de bármilyen salátával finom és egészséges húsétel.

 

 

 

 

Érdekes tudnnivalók a nyúlhúsról

forrás: http://gasztrabbit.blogspot.com/2009/10/az-elso.html

 

A nyúlhúsról

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az egészséges táplálkozásnak. A házinyúl húsa pedig kedvező tápanyag-összetételének köszönhetően ideális alapja lehet a korszerű, változatos táplálkozásnak.

A nyúlhús szerepe kultúránként, országonként eltérő. Magyarország a nyúlhús előállításában (világviszonylatban) kilencedik helyen áll, emellett Európa második legnagyobb nyúlhús exportőre, hazánkban mégis elenyésző a nyúlhús fogyasztók száma.

Pedig érdemes szem előtt tartani, hogy más, ismert és gyakrabban fogyasztott húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhús kedvezőbb beltartalmi értékekkel rendelkezik.
-Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a fogyni vágyóknak.
-Jelentős fehérjetartalmának és kedvező aminosav-összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas a fejlődésben lévő gyermekek, illetve a beteg emberek fokozott fehérjeszükségletének biztosítására.
-Alacsony zsír- és koleszterintartalma, optimális zsírsavösszetétele révén csökkentheti az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

-Alacsony a nátriumtartalma, ezért fogyasztása ajánlott a magas vérnyomás megelőzésére és kezelésére is.
-Jelentős forrása a B-vitamin-csoport tagjainak. 100 g nyúlhús elfogyasztása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminból egy egészséges felnőtt átlagos napi szükségletét képes fedezni.
-Jelentős a vastartalma, mely szervezetünk számára jól hasznosítható, ezért ideális várandós kismamák, kisbabák, illetve vérszegény betegek számára.
-A nyúl májában nagy mennyiségben található A-vitamin, amely antioxidáns hatása révén védi szervezetünket a környezet káros hatásai miatt képződő ún. szabad gyökökkel szemben. (A máj fogyasztása, különösen várandósok számára, havonta 1-2 alkalommal ajánlott.)
-Minden más húsfélénél könnyebben emészthető, allergizáló hatása nem ismert, ezért bátran fogyasztható számos diéta részeként, akár táplálékallergiások számára is.

2012-04-01 20:25