7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Levesek

Vissza

Palóc bableves

Hozzávalók (4 személyre)

400 gr füstölt tarja, melyet előző nap hideg vízbe áztattunk

200 gr száraz bab, melyet előző nap hideg vízbe áztattunk

1 evőkanál olaj

2 szál sárgarépa karikára vágva (kb. 150 gr)

3 közepes burgonya 1,5-2 cm-es kockára vágva (kb. 500 gr)

100 gr friss (vagy mélyhűtött) sötétzöld zöldbab kb. 1cm-es csíkokra vágva

3 szál babérlevél

1 csokor friss, apróra vágott tárkony vagy egy teáskanál szárított tárkony

2-3 karika édes paprika

2 teáskanál só

víz

 

A rántáshoz:

3 evőkanál olaj

1 evőkanál liszt

4 mokkáskanál édes, őrölt pirospaprika

 

A habaráshoz:

1 evőkanál liszt

2 dl tejföl

 

A füstölt tarját vegyük ki a hideg vízből, csöpögtessük le. Vágjuk vékony kockákra. Tegyük a sonka-kockákat a kukta belső edényébe. A babról szűrjük le a vizet egy nagyobb szűrőtálban vagy szűrőkanálban, közben folyó víz alatt kissé öblítsük át. Tegyük a babot is a kuktába. A megtisztított sárgarépát szeleteljük karikára, a hámozott krumplit vágjuk nagyobb kockákra és tegyük a kuktába. A csíkokra vágott zöldbabot is tegyük az edénybe (ha a zöldbab mélyhűtött, akkor azon fagyasztott állapotában tegyük bele a fazékba, a többi hozzávalóhoz). Öntsük rá az egy evőkanálnyi olajat, szórjuk rá az apróra vágott tárkonyt, 3 babérlevelet, 3 karika zöldpaprikát, 2 teáskanál sót.

Öntsünk a hozzávalókra annyi vizet, hogy a fazék oldalán látható legfelső jelzés alatt maradjon a víz legalább két ujjnyival (3-4 cm-rel).

Válasszuk ki a menüből a CONGEE SOUP BONE programot és indítsuk le a főzést a START/CANCEL gombbal. Figyeljünk arra, hogy a kukta tetején található fekete biztonsági szelep zárt (Closed) pozícióban legyen. Ha a leves megfőtt, a készülék jelez és automatikusan átáll a melegen tartás (KEEP WARM) funkcióra. Kapcsoljuk ki a kuktát a START/CANCEL gombbal.

Várjunk kb. 10 percet, amíg a kukta fedele lehűl. Fordítsuk el a fekete biztonsági szelepet nyitott (Open) pozícióba, hogy a felesleges gőz távozzon a fazékból.

Vegyük le a kukta fedelét.

Szokásos tűzhelyünkön pirítsuk meg világos zsemleszínűre az evőkanál lisztet a 3 evőkanál olajban. Vegyük le a tűzhelyről és keverjük bele a pirospaprikát, aztán öntsük fel gyorsan 2 mérőcsésze hideg vízzel. A rántást öntsük a fazékban lévő levesbe, FEDŐ NÉLKÜL indítsuk el a kuktát kiválasztva a menüből a CONGEE SOUP BONE programot és benyomva a START/CANCEL gombot. Kb. fél – egy perc alatt belefő a rántás a levesbe. Kapcsoljuk ki a kuktát a START/CANCEL gombbal.

A levest tálalhatjuk habarás nélkül is. Ebben az esetben tegyünk az asztalra tejfölt, hogy ki-ki ízlése szerint vehessen a levesbe friss tejfölt.

Ha behabarjuk a levest, a következőképpen járunk el:

- símára keverünk egy kis keverőtálkában egy evőkanál lisztet 2 dl 20%-os tejföllel. A habarást tegyük a levesbe, és újra indítsuk el a leves főzési programot FEDŐ NÉLKÜL (kiválasztva a menüből a CONGEE SOUP BONE programot és elindítva a START/CANCEL gombbal). Fél-egy perc elteltével kapcsoljuk ki a kuktát a START/CANCEL gombbal.

 

A leves tálalásra kész. A tetejére még szórhatunk apróra vágott friss tárkonyt, hogy ízletesebbé, mutatósabbá tegyük palócos bablevesünket.

2010-01-25 10:56