7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Egytálételek

Vissza

Paradicsom befőzése főzőautomatában

Paradicsom befőzése főzőautomatában

Hozzávalók:

kb. 3 kg. érett paradicsom, megmosva, kockára vágva (legjobb az úgynevezett yugó paradicsom, de bármilyen szép piros, alaposan beérett paradicsom  is finom)

1 késhegyni tartósítószer

kupakos beföttes üvegek (literesek, félliteresek, tetszés szerint)

 

Tegyük bele a főzőautomata belső edényébe a jól megmosott, kockára vágott, érett pardicsomot. NE FEDJÜK LE A FŐZŐAUTOMATÁT!

A paradicsom főzése FEDŐ NÉLKÜL történik!

Válasszuk ki a menüből a rizs (RICE) programot és indítsuk el a főzőautomatát. A paradicsom-kockák elég hamar forrni kezdenek, hagyjuk így, csendesen főni. Néha kavarjuk meg egy fakanállal vagy olyan eszközzel, amely nem karcolja a teflon belsőt!

Főzzük a paradicsomot kb. 45-60 percig. Addigra alaposan elfövi a levét és marad a szép piros, sűrű paradicsom-massza.

Közben készítsünk elő csavaros kupakú, lehetőleg fél-literes vagy literes befőttes üvegeket (praktikusabb a befőttes üveg, mint a magas-szárú üveg, mivel a paradicsom püré állagú lesz inkább, és egy kisebb, bővebb szájú üvegből könnyebb lesz kiszedni). Az üvegeket mossuk alaposan meg, tegyük 1 percig a mikróba, hogy kiszáradjanak és teljesen sterilek legyen. A kupakokat igen alaposan mossuk meg, kevés hyppos oldattal is lehet sterilizálni, aztán öblítsük és szárítsuk jól ki.

Ha a kuktában a paradicsom már elég sűrű, tegyük bele a késhegynyi tartósítószert, kavarjuk jól össze a masszával, aztán állítsuk le a RICE programot. A paradicsomot blenderrel vagy turmixszal pépesítsük. Ezt a pürét még daráljuk át egy paradicsom héj- és mageltávolítón keresztül (vagy passzírozzuk át egy hagyományos paradicsom-passzírozón). A héját, magvát így könnyen el tudjuk távolítani és eldobni.

A masszát öntsük vissza a FEDŐ NÉLKÜLI kuktába, indítsuk el újra a rizs (RICE) programot. Ha felfő, kapcsoljuk le a programot.

Merjük át a kész pürét az előkészített üvegekbe, csavarjuk rá a kupakot.

A még forró üvegeket tegyük bele egy konyharuhákkal kibélelt nagy tálba, a tetejére tegyünk valami meleg takarót, párnát, tiszta törölközőt, amivel  hosszabb ideig még fenntartható a meleg, és hagyjuk így az üvegeket ebben a dunsztban másnapig. Addigra tökéletesen lehülnek és máris rakhatók a hűvös, szellős kamra polcra.

Megjegyzés:  A főzőautomatábn nem főzhető egyszerre nagy mennyiségű paradicsom, viszont az a hatalmas előnye a folyamatnak, hogy a paradicsom nem ragad le, és szinte alig kell kevergetni. Kint, fedett teraszon is használhatjuk a főzőautomatát, ez is nagy előny, nem kell a konyhát begőzölni vele.

2013-09-03 16:33