7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Desszertek

Vissza

Pitypang szörp

Hozzávalók:

100 gr frissen szedett pitypang virágfej

500 gr kritstálycukor

2 citrom kifacsart leve

1 mérőcsésze víz

 

Mossuk meg egy szitatálban a pitypang virágfejeket. Tegyük bele a főzőautomata belső edényébe (IDÁba vagy az ELLÁba) fél kiló kristálycukorral, a kifacsart citromlével és az 1 mérőcészényi vízzel.

Kavarjuk alaposan össze a hozzávalókat.

Zárjuk le a fedőt.

 

Vigyázzunk arra, hogy a fedőn lévő fekete, nagy biztonsági szelep ZÁRT pozícióban legyen!

 

IDA esetében válasszuk ki a menüből a MILK EGG FISH (tej, tojás, hal) programot és indítsuk el a főzést. Ha a program lejár, az edény jelez, átáll automatikusan melegen tartási funkcióra. Kapcsoljuk ki az edényt a START/CANCEL gombbal. Várjuk meg, míg az edény fedele lehűl, majd fordítsuk el a fedőn lévő biztonsági szelepet NYITOTT pozícióba, hogy a felesleges gőz távozzon a fazékból.

Vegyük le az edény fedelét.

Szűrjük át a szirupot egy sűrű szitán. Hagyjuk kihűlni és öntsük jól záródó üvegbe. Tegyük a hűtőbe.

 

ELLA esetében ugyanúgy járunk el, csak itt két módon is választhatunk programot: egy automatikusat, vagy saját magunk választjuk ki, mennyi ideig főzze az edény a szirupot.

Ha automatikus programot választunk, akkor a CONGEE (alaplé) programot válasszuk ki (20 perces program).

Ha az egyéni beállítást választjuk, akkor az ADJUST PRESSURE TIME gombbal addig „ugrálunk”, amíg a kijelzőn megjelenik az az idő, ameddig főzni kívánjuk a szörpöt. Ajánlott idő: 14-16 perc.

 

Vigyázzunk arra, hogy a fedőn lévő fekete, nagy biztonsági szelep ZÁRT pozícióban legyen!

Ha a program lejárt, kapcsoljuk ki a KEEP WARM/CANCEL gombbal.

Várjuk meg, míg az edény fedele lehűl, majd fordítsuk el a fedőn lévő biztonsági szelepet NYITOTT pozícióba, hogy a felesleges gőz távozzon a fazékból.

Vegyük le az edény fedelét.

Szűrjük át a szirupot egy sűrű szitán. Hagyjuk kihűlni és öntsük jól záródó üvegbe. Tegyük a hűtőbe.

 

Használhatjuk teába (egy-egy kávéskanálnyit), vagy ihatjuk vízzel, ásványvízzel higítva szörpként.

 

Kiváló máj- és vesetisztító hatású!

 

A pittypangról:

Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/pitypang.html

Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Sérülés hatására minden részéből sárgásfehér tejnedv csurog ki, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található. Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin, amelyeknek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya évszakonként változik. Változó keserűanyag-tartalma virágzás idején a legnagyobb.

A pitypangot már az ókorban is használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.

A népi gyógyászatban igen elterjedt, több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják. Gyökere megpörkölve feketekávé-pótló. Élelmezési jelentősége a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek.

A népi gyógyászatban több mint 500 különböző néven ismerik, tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelékalapanyag, például párolva.

2011-04-04 09:02