7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Köretek

Vissza

Póréhagymás hajdina - vegáknak is

Hozzávalók (4 személyre)

3 evőkanál olaj

250 gr világos zöld hajdina (lehet barna hajdina is, de annak az íze erősebb) (ez a mennyiség 2 ½ mérőcsésze hajdinának felel meg)

50 gr apró kockára vágott füstölt kolozsvári szalonna

1 mokkáskanál őrölt, édes fűszerpaprika

1 fej kockára vágott vöröshagyma

1 csöves, édes zöldpaprika karikára vágva (előzőleg távolítsuk el a paprika magházát egy éles késsel)

150 gr póréhagyma karikára vágva (ha lehet, úgy vágjuk, hogy essen bele halványabb fehéres része is, és a sötétebb szárából is, ugyanis így mutatósabb)

1 teáskanál ételízesítő

½ mokkáskanál őrölt fehérbors

1 teáskanál só

3 ½ mérőcsésze víz

 

A kockára vágott füstölt szalonnát kétféleképpen is megpiríthatjuk:

1) Egy külön edényben megpirítjuk a szalonnát a 3 evőkanál olajban és az így előkészített szalonnát tesszük a kukta belső fazekába, vagy (vegáknál ez a rész elmarad)

2) Beleöntjük az olajat a kukta belső edényébe, arra a szalonnakockákat, és FEDÉL NÉLKÜL!!! kiválasztjuk a kukta menüjéből a RICE COOKING programot, melyet elindítunk a START/CANCEL gombbal. A kukta elkezd melegedni, a szalonna lassacskán pirulni. Kb. 2-3 perc elteltével kapcsoljuk ki a kuktát a START/CANCEL gomb benyomásával, a kukta leáll, de még egy darabig melegít.

 

Innentől kezdve az eljárás ugyanaz, vagyis tegyük a pirított szalonnára az egy mokkáskanál őrölt, édes fűszerpaprikát, az apró kockára vágott hagymást, és kissé keverjük meg egy fakanállal. Adjuk hozzá a hajdinát, zöldpaprikát, ételízesítőt, fehérborsot, sót és a 3 ½ mérőcsésze vizet. Keverjük meg egy fakanállal vagy műanyag kanállal, nehogy felsértsük az edény belső teflonbevonatát.

Tegyük a kuktára a fedelet. Ügyeljünk arra, hogy a fekete biztonsági szelep zárt (Closed) pozícióban legyen. Válasszuk ki a menüből a RICE COOKING programot. Indítsuk el a párolást a START/CANCEL gomb benyomásával.

Ha a programnak vége, a kukta jelez és automatikusan átáll a melegen tartás (KEEP WARM) funkcióra. Kapcsoljuk ki a kuktát a START/CANCEL gomb benyomásával. Várjunk néhány percet, míg a kukta fedele lehűl. Fordítsuk el a fekete biztonsági szelepet nyitott (Open) pozícióba. A hajdina kész.

Tálalhatjuk pörkölt mellé körítésnek, salátának pedig ajánljuk a madársalátát hozzá, citrommal, olajjal elkészítve.

Vegetáriánusok ugyanúgy fogyaszthatják akár önálló fogásként is gazdag salátával, természetesen a füstölt szalonnát kihagyva a hozzávalók sorából.

2009-11-18 20:15