7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

Pritamin paprika szárítása

A pritamin paprika szárítása

A szárításhoz mossuk meg alaposan, csöpögtessük le, és csumázzuk ki a friss, szép piros paprikát! Vágjuk ketté és szeleteljük fel vékony szeletekre. Terítsük rá a tálcákra, szellősen, és a Snackmaker esetében szárítsuk a zöldség fokozaton, az ULTRA 1000-es modell esetében pedig 45-55 Celsius fokon.

Addig szárítsuk, amíg teljesen ki nem szárad, inkább kicsit szárítsuk túl, nehogy víz maradjon a belsejében.

A szárítás során NEM VESZÍT semmit C-vitamin tartalmából! Nincs adalékanyag, só, stb.

A legegészségesebb eltevési módja!

Felhasználása:

Pörköltekbe, levesekbe, ízesítőként minden olyan étleféleségbe, amibe paprikát is teszünk. Tehetjük rizottókba, savanyítva gombával vegyesen. Fogyasztható NYERSEN is, csipszként!

Forrás: www.gyumolcs-zoldseg.hu/cikkek/pritaminpaprika

 

A pritamin vagy köznapi nevén paradicsompaprika különleges paprikatípus, igazi zöldséghungarikum. Szent-Györgyi Albert ilyen paprikából izolálta a C-vitamint. Nem véletlenül!


Lapos, kerekded, gerezdes alakját nem kell bemutatni. Éretlenül fényes sötétzöld, az érés során sötétzöldből fokozatosan pirosra színeződik: először foltokban jelenik meg a pír, majd a teljes felület sötétpirossá válik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy tápanyagokban, színanyagokban és C-vitaminban az egyik leggazdagabb paprikatípus (ennél csak a nálunk még kevéssé elterjedt kápia paprika C-vitamin tartalma a magasabb). Magas cukortartalma, speciális ízanyagai miatt nagyon kedvelt mind frissen fogyasztva, mind feldolgozva.

Príma vitamin = pritamin


A pritamin paprika érettségét külsőre elég nehéz megállapítani. Teljesen éretten a paprika vastag húsa kívül-belül egyöntetű vörös, közvetlenül az érettség előtt a felszíne kormos-piros színben játszik. A régi fajták hibája az volt, hogy megérve, amikor a legédesebbek lettek volna, nagyon sérülékennyé váltak, hamar megromlottak, magházuk könnyen megpenészedett, illetve sokat veszítettek vitamin tartalmukból is. A modern pritaminpaprika ezektől a hibáktól már mentes, de a teljes érettség állapotában így is csak korlátozottan tárolható. Ez azonban nem baj, hiszen kiválóan tartósítható!


A mai fajták már nem romlanak olyan gyorsan és magházuk sem penészedik.


Vitaprik paprikák

Bevált tartósítási módja a sóval konzervált, nyers paprikakrém, amely megőrzi élénk színét és vitamintartalmát. Pritaminból vagy más piros húsú paprikából is készíthető: 1 kg megtisztított, húsdarálón ledarált paprikapépben egyenletesen elkeverünk 20 dkg sót, majd kis üvegekbe adagoljuk. Légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen hónapokon keresztül eláll.

A friss fogyasztásnál még elterjedtebb a paradicsompaprika ipari felhasználása: C-vitamin gyártásunk egyik fontos alapanyaga, ezen kívül kiváló élelmiszerszínezék is készül belőle. A II. Világháború idején a sűrített paradicsompaprika krém fontos exportcikkünk volt, magas vitamintartalma miatt az angol hadsereg több száz tonnát vásárolt belőle évente.

A pritaminpaprikából sokféle (hungarikum) ételízesítő készül, mint amilyen a turisták kedvelt szuvenírje, a Piros Arany, vagy az Erős Pista - Édes Anna, a Tüzes Bandi - Édes Piros párosok, melyek a pörköltek, hallevesek, bográcsban készülő ételek elmaradhatatlan magyar fűszerei.

2012-08-18 22:55