7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Egytálételek

Vissza

Rakott karfiol (vega változatban is)

Hozzávalók (4 személyre):

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

250 gr darált pulyka- vagy sertéshús

50 gr kockázott füstölt bacon szalonna

2 mérőcsésze rizs

500 gr karfiol, rózsáira szedve

2 fej kockázott vöröshagyma

2 púpozott teáskanál só

2 mokkáskanál őrölt fekete bors

2 bő evőkanálnyi friss, apróra vágott zellerzőld (vagy 1 evőkanálnyi szárított zellerzöld)

2 bő evőkanálnyi friss, apróra vágott petrezselyemzöld (vagy 1 evőkanálnyi szárított, vagy mélyhűtött petrezselyemzöld)

1 csapott mokkáskanál kakukkfű

3 mokkáskanál édes, őrölt pirospaprika

1 evőkanál édes Pirosarany-paprikakrém

3 ½ mérőcsésze víz

 

A sűrítéshez:

2 púpozott evőkanál kölespehely vagy zabpehely (helyette 1 púpozott evőkanál zabliszt vagy sima liszt)

2 dl tejfól

3 egész tojás

 

A tetejére:

4 szelet Gauda, vagy bármilyen  más jól olvadó keménysajt

Szóráshoz: 1 csapott evőkanál vegyes, színes durvára őrölt bors, apróra vágott zellerzöld, petrezselyemzöld

 

Tegyük az olajat a húst és a bacon kockákat, valamint a megadott 2 teáskanál sóból 1 teáskanállal a beslő edénybe. FEDŐ NÉLKÜL válasszuk ki a Menu gombbal a RICE COOKING programot, indítsuk el FEDŐ NÉLKÜL a START/CANCEL gombbal a programot, kevergessük az olajon a darált húst kb. 3-4 percig, hogy kissé süljön.

Kapcsoljuk ki az edényt a Start/Cancel gombbal!

 

Adjuk a húsos és baconös masszához az összes hozzávalót és a még kimaradt 1 púpozott teáskanál sót, kivéve a sűrítésnél és a tetejére teendőknél felsoroltakat.

 

Kavarjuk meg egy fakanállal finoman az edényben lévő hozzávalókat, hogy jól összekeveredjenek az alapanyagok, fűszerek.

 

Zárjuk le az automata fedelét, válasszuk ki a Menu gombbal a RICE COOKING programot, indítsuk el a programot a START/CANCEL gombbal.

Figylejün arra, hogy a fedő tetején található nagy, fekete biztonsági szelep Zárt (Closed) pozícióban legyen!

Ha a program lejárt, kapcsoljuk ki az edényt a Start/Cancel gombbal!

Várjunk kb. 3-4 percet, amíg az automata fedele kissé lehűl.

Forgassuk el a fedőn lévő biztonsági szelepet Nyitott (open) pozícióba, hogy a felesleges gőz távozzon.

Vegyük le a fedőt.

 

A kölespelyhet (vagy a lisztet) kavarjuk simára a tejföllel, adjuk hozzá a 3 egész tojást, kavarjuk ezzel is jól el.

Öntsük a fazékban megfőtt masszához, finoman keverjük jól össze.

 

Zsírozzunk vagy vajazzunk ki egy sütőedényt (jénait, vagy bármilyen tűzálló edényt), öntsük bele a masszát, simítsuk kissé el a tetejét.

 

Fektessük rá a sajtszeleteket, és toljuk be  sütőbe. Kb. 10, max. 15 perc elegendő, hogy a sajt elkezdjen olvadni, hólyagosodni, az edényben lévő massza pedig egybeálljon.

 

A tetejét szórjuk meg durvára őrölt színes borssal, apróra vágott zeller- és petrezselyemzölddel.

 

Hidegen, melegen, nagyobb szeletekre vágva, egyaránt fogyasztható egytálétel.

 

Tipp tojást és tejterméket fogyasztó vegáknak:

 

Hagyjuk ki a húst, bacont, helyette tehetünk több karfiolt a masszához.

Azonban a vizet csökkentsük 3 mérőcsészényire, hiszen nincs hús, bacon, ami több vizet felvenne.

 

A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint fentebb.

 

 

2010-09-25 20:14