7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

Rókagomba szárítása

Gombahatározó: www.gomba.extra7.hu

A rókagomba szárítása

 

A rókagomba fűszeres ízű, illatú, nagyon ízletes júniusi gomba.

A szárításhoz mossuk meg alaposan, csöpögtessük le, vágjuk hosszában szeletekre. Terítsük rá a tálcákra és a Snackmaker esetében szárítsuk a zöldség fokozaton, az ULTRA 1000-es modell esetében pedig 40 Celsius fokon.

Addig szárítsuk, amíg teljesen ki nem szárad, inkább kicsit szárítsuk túl, nehogy víz maradjon a belsejében.

 

Ha magunk szedjük a gombát, vizsgáltassuk be szakértővel. Minden vásárcsarnokban van egy gombaszakértő, aki ingyen megvizsgálja a szedett gombát. Ha aznap nem tudjuk bevizsgáltatni, másnap feltétlenül tegyük meg! Addig is a hűtőben tároljuk a szedett gombát.

Ha piacon vesszük, lehetőleg mihamarabb kezdjük el a szárítását!

 

Az alaposan kiszárított gombát akár le is darálhatjuk egy jó, erős elektromos darálon. A gombaport aztán használhatjuk fűszerként. (Ha fűszerport óhajtunk készíteni a gombából, feltétlenül nagyon szárítsuk ki, semmi nedvesség ne maradjon benne!)

 

Bükkösök, tölgyesek szélein, vízmosásos árkok partján találhatunk rá, egy-egy biztos lelőhelyét értékes titokként őrzik a helybéliek. Nem csoda: egyike a legértékesebb, legfinomabb hazai gombáknak.

Ismerjük meg! (forrás: http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rokagomba_erdemes_vadaszni_ra?aid=20090328145348

A sárga rókagomba (cantharellus cibarius) szabálytalan tölcsér alakú, a kalapszerűen kiszélesedő felső része, 3-10 cm széles, fodros szélű. Közepes termetű, a színe a tojássárgájára emlékeztet vagy világosabb, főleg a bükkösben termett példányok sárgásfehérek. Nem különül el élesen a kalap és a szár, alsó részén nem lemezes, hanem ráncos, eres, a spórapora fehér. Tönkje rövid, zömök, lefelé vékonyodó, 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, a kalapnál kissé világosabb sárga. Húsa merev, tömör, fehér, csak a bőr alatt sárgás. Jó, de kissé borsra emlékeztető, nyersen fűszeresen csípős íze van, de ez a csípős íz az elkészítés után eltűnik. Kellemes és jellemző szaga van, amely kajszibarackra, paprikára is emlékeztet. Nyári és kora őszi gomba, de a termés zöme a meleg, esős nyár eleji hónapokra esik, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekben, bokros helyen és mély árnyékban, mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire seregesen, helyenként igen tömegesen kerül élő. Egyes vidékeken igen gyakori.

Miért jó?

A friss gomba nagy mennyiségű, 85-95 százalék vizet tartalmaz. Szárazanyagának nagy részét szénhidrátok (például glikogén), fehérjék és aminosavak képezik. A lipidek közül nagyobb mennyiségű lecitint tartalmaz. Provitaminok (karotin, ergoszteron) is találhatók benne. Értékes íz- és zamatanyagai növelik az élvezeti értékét, és alkalmassá teszik fűszerként való felhasználásra is.

Hogyan fogyasszuk?

Közkedvelt, kitűnő, ehető, jól ismert gomba. Mindenféle gombás ételnek jó alapanyaga lehet, de kissé kemény. Jól szállítható, tartós, állóképes és ritkán kukacos. Nagy mennyiségben árusítják a nagyobb piacokon. Nedves tartósításra, sóban eltevésre azonban remekül alkalmas, és a szárítás után összetörve gombaporként fűszernek is használható. Friss példányaiból készíthető saláta, pástétom, leves, szósz, kirántott gomba, pecsenye, rizottó, és ezernyi más finomság.

Tippek-tanácsok

Ha figyeljük a ráncos, eres termőréteget, más gombával alig téveszthetjük össze. Csak a figyelmetlen, gombát nem ismerő téveszti össze a mérgező világító tölcsérgombával, amely sötétebb, vörösesbarna, narancsszínű, finom feketés vonalakkal rajzolt és szabályosan lemezes, csoportos. Alakra és színre igen hasonló hozzá az ehető sárga gerebengomba is, de annak termőrétege tüskés. Hasonló hozzá még a fakósárga tölcsérgomba, de az szabályosan lemezes és rozsdasárga színű.

Mindenesetre, mint minden saját kezűleg gyűjtött, vadon termő gombára, erre is érvényes, hogy a laikusok által "vadászott" gombákat mindig ellenőriztessük szakemberrel! Jó tudni, hogy a piacokon, csarnokokban találhatunk képzett gombaszakértőt, illetve Budapesten a nagyobb forgalmú, kirándulók által érintett helyeken (például Budán a Moszkva térhez közel, a Fény utcai piacnál, Pesten az Örs vezér téren vagy a Bosnyák téren) szezon idején kihelyezett gombavizsgáló helyek is működnek.

Érdekességek

A rókagomba jellegzetes íze, sokoldalú felhasználása miatt egyik legértékesebb gombánk. Még az ínyencek is elismerik, hogy sok receptben ezzel pótolható a sokkal nehezebben beszerezhető és jóval drágább szarvasgomba.

 

2010-07-02 16:44